Maaeluministeerium koostöös Kahvliahvi kokakooliga kuulutavad tänavuse Eesti toidu kuu avatuks 3. septembril Vääna mõisakoolis üritusega „Lapsed köögis”.

  • Toit ja aiandus
  • 29. august 2017
  • Foto: Köögis. Pixabay, CC Publid Domain

Maaeluminister Tarmo Tamme sõnul on oluline, et lapsed saavad kodumaise toidu ja selle valmistamise viisidega tuttavaks juba lapsepõlves. „Eesti toit on osa meie ajaloost ja kultuurist ning armastus Eesti toidu vastu antakse edasi põlvest põlve. Ma armastan Eesti toitu ja kutsun teid kõiki osa saama Eesti toidu kuu sündmustest,” lisas Tamm.

„Selleks, et laps oskaks kohalikku toorainet hinnata ja et ta üldse tunneks ära, millest toit koosneb, on üks hea ja lihtne retsept: hoia lapsele köögiuksed valla!” ütles Kahvliahvi kokakooli looja ja eestvedaja Merle Liivak. „Kiire elustiil paneb meid, lapsevanemaid, tihti efektiivsemaid toimetamise viise otsima, ja väike inimene köögis tähendab ju lisakoormust. Kuid kui tal lasta maast madalast ninapidi juures ja vahel ka taina sees olla, siis ega ka tasu tulemata jää: lisaks teadlikkusele ka armastus mitmekülgsema menüü, isegi juurviljade vastu ja muidugi ka varakult omandatud oskus ise süüa teha.”

Koostöös Kahvliahvi Kokakooli ning Vääna Mõisakooliga saavad lapsed Vääna Mõisakooli hoones ning pargis osaleda põnevates toidu valmistamise ning toiduteaduse töötubades. Töötubasid viivad läbi inspireerivad juhendajad, kes kutsuvad  lapsi üles ise toitu valmistama, uusi maitseid avastama ning Eesti toidu teemal kaasa mõtlema. Mõisakooli pargis seatakse vaid üheks päevaks üles uhke koogiturg, kus omatehtud soolaseid ja magusaid kooke müüvad lapsed ise. Samuti saab giidi juhendamisel uudistada Vääna Mõisahoones.

Eesti toidu kuu kestab septembrist oktoobri alguseni. Kuna käimas on laste ja noorte kultuuriaasta, on ka tänavune Eesti toidu kuu pühendatud lastele ja noortele ning toidukuu eesmärgiks on kaasata lapsi toidusündmustest osa võtma, Eesti toitu valmistama ning Eesti toidu teemal kaasa mõtlema ja rääkima.

Eesti toidu kuu puhul võtavad kodumaise tooraine oma menüüdes tähelepanu alla ka mitukümmend Eesti toidutee võrgustikku kuuluvat Eesti maapiirkondade restorani.

Lähemalt Eesti toidu kuu kohta saab lugeda www.eestitoit.ee.

Eesti toidu kuud tähistati esmakordselt 2015. aasta septembris. Eelmisel aastal külastas Eesti toidu kuul korraldatud üritusi ligi 75 000 inimest, aasta varem 65 000 inimest. Toidukuu on osa müügiedenduskavast "Eesti toit 2015–2020", mille alla kuulub Eesti toidu kuu, Eesti toidutee, aasta toidupiirkonna valimine ja avatud toidutööstuste nädal.

Töötoad

Kahviahvi Kokakool: „Eesti wrap”. Juhendavad vennad Aaron Thor (15) ja Mattias (13) Härm.

Toiduteaduse töötuba. Juhendavad Oliver Saluveer (7) ning Rakett 69 saatejuht ja teadlane Aigar Vaigu.

Kahvliahvi Kokakool: „Kae kaerakorvi!” Juhendavad sõbrad Säde (5), Tormi (3), Lumi (4), Kõu (2) ja Juss (6) koos emade Christin Tauli ja Merle Liivakuga.

Leivateemaline töötuba. Juhendaja Vääna Mõisakoolis asuva lasteaia õpetaja Kerti Peebo

Vääna Mõisakooli töötuba: „Maitsvad smuutid”. Juhendaja Vääna kooli õpilase vanem Triin Uueda.

Vääna Mõisakooli töötuba: „Eesti toit uues kuues – suitsuvorstitrühvlid musta leiva dekooris ning popcorn tatrast”. Juhendajaks on Erlis Schönberg.

Kahvliahvi Kokakool: „Gruuvid smuutipudrud”. Juhendavad õed Mae (11) ja Mirtel (9) Kangur koos vanematega.

Kahvliahvi Kokakooli töötubadesse saab end eelnevalt kirja panna aadressil registreerimine.kahvliahvid@gmail.com