11.-17. märtsini toimuva Tallinna Restoranide Nädala (TRW) eelmisel nädalal avatud müük kinnitab, et Eesti inimesed armastavad elegantseid toiduelamusi – kõigest kahe päevaga müüdi täielikult välja Michelini tärni pälvinud NOA Chef’s Halli degustatsioonimenüü, samuti Swissoteli kõrgeimal korrusel avatud Horisont Restorani ja Restoran Tchaikovsky kolmekäigulised õhtusöögid.

  • Toit ja aiandus
  • 6. märts 2024
  • Foto: Kokad rivistatult Raekoja platsile / Pressifoto

„Ehkki teada-tuntud toidukohtade vastu on esimestel päevadel alati suurem tung, on Tallinna Restoranide Nädalast saanud paljude jaoks traditsioon külastada kaaslase või sõpradega kohti, kus nad varem käinud ei ole. Eriliseks teeb Tallinna Restoranide Nädala ka asjaolu, et pakutavad toidud on kõik à la carte menüüst ja tegu üldjuhul restoranide hittroogadega, mis on püsinud menüüdes juba aastaid,“ sõnas ürituse eestvedaja Mairit Saluveer.

Esimese viie päevaga osteti TRW raames üle kolme ja poole tuhande koha. Kokku osaleb sel kevadel juba kahekümne esimest korda toimuval Tallinna Restoranide Nädalal 82 hinnatud pealinna restorani, mis on ühtlasi osalejate rekord – mitte kunagi varem pole kaasas olnud nii palju toidukohti. 

Uute tulijatena võtavad sel kevadel Tallinna Restoranide Nädalast osa ka kolm täiesti uut restorani: Kalaranna resto, Hem Koduresto & aed ja Restoran HOOV Number 6. Viimane kostitab külalisi põneva viiekäigulise menüüga, mille on kokku pannud Michelini aasta noorkoka tunnustuse pälvinud Daanius Aas.

Valikut leidub ka veganitele. Põnevad kahekäigulised veganlõunad on välja pannud Saltrestoran Kadriorus ja Ocean 11 Tallinna Sadama kruiisiterminalis. Vegantoitudest koosnevaid kolmekäigulisi õhtusööke pakuvad ka Telliskivis asuv ÜLO ning Pirita sadama restoran Sardiinid.

„Koostöös Tallinna linnaga oleme toonud välja ka rohemärgisega pärjatud toidukohad, mis pööravad toidutegemise käigus erilist  tähelepanu võimalikult väikesele keskkonna jalajäljele. See tähendab, et pakutav menüü on vegan või on toitudes kasutatud mahe päritolu taimset või kohalikku liha- ja kalasaadusi,“ ütles Saluveer ja lisas, rohemärgisega menüü on sel kevadel pannud välja 26 Tallinna toidukohta.

Tallinna Restoranide Nädala traditsioonile pani kolmteist aastat tagasi aluse Eesti Restoranide Liit. Selle aja jooksul on Tallinna Restoranide Nädalast võtnud osa üle 250 000 inimese ja serveeritud rohkem kui 625 000 rooga.

Ehkki restoranide arv on aasta-aastalt tõusnud, on kujunenud välja kuldne tuumik, mis on restoranide nädalal osalenud peaaegu alati: Dominic, Horisont, Chedi, Tchaikovsky, Moon ja Salt. Kõige esimesest nädalast võttis osa 25 restorani, mis pakkusid kahekäigulist lõunasööki 10 euro ja kolmekäigulist õhtusööki 20 euroga.

Sel nädalal lükkas Tallinna Restoranide Nädal sotsiaalmeedias käima magusa loosi ning annab ühele õnnelikule ära tasuta passi, mille raames saab võitja koos kaaslasega käia nädala jooksul kuni kuues erinevas Tallinna Restoranide Nädalal osalevas restoranis. Lisainfot leiab TRW Facebookist.