Viimase jõulueelse nädala veganretsepti autoriks on kohvik Elujanu.
- Toit ja aiandus
- Tekst ja fotod - Elujanu
- 20. detsember 2018
Kõrvitsa-läätse pikkpoiss
Vaja läheb:
- 400g muskaatkõrvitsat
- 100g (2 väiksemat) punast sibulat
- 150 g (2 keskmist) porgandit
- 4 küüslauguküünt
- 2 kuhjaga spl (30g) jahvatatud linaseemneid + 100ml keevat vett
- 100g kreeka pähkleid
- 100g täistera kaerahelbeid
- 200g pruune šampinjone
- 300g keedetud läätsesid (terved)
- 2 spl light sojakastet
- 2 spl tomatipastat
- 1 tl suitsust paprikat
- soola
- musta pipart
- oliiviõli
- värsket tüümiani
1. Eelsoojenda ahi 200-kraadini.
2. Koori ning lõika kõrvits ja porgandid ca 1-1,5 cm suurusteks kuubikuteks, sibulad 4-ks sektoriks ning aseta koos küüslauguküüntega ahjuplaadile. Lisa oliiviõli ning soola. Pruunista ahjus ca 20 min.
3. Pane väiksesse anumasse linaseemnejahu, lisa keedetud vett. Sega hoolikalt ning jäta kõrvale hanguma.
4. Aseta köögikombaini kreeka pähklid ning täistera kaerahelbed. Blenderda pulse-režiimil kuniks kõik kreeka pähklid on katki. Enamus kaerahelvestest võiks olla samuti katki, sealjuures kolmandik saadud massist peaks meenutama pähkli-kaerahelbesegust jahu. Kalla saadud segu kõrvale suurde segamiskaussi.
5. Lõika seened neljasteks sektoriteks ning aseta köögikombaini. Blenderda pulse-rešiimil, kuniks oled kõik sektorid purustanud. Kalla purustatud seened segamiskaussi.
6. Pane köögikombaini läätsed, röstitud köögiviljad, sojakaste, tomatipasta, suitsupaprika, linaseemnejahu "muna" ning lisa vastavalt soovile musta pipart ja värsket tüümiani. Mikserda, kuni oled saavutanud ühtlase poolvedela massi. Mõned terved läätse- ning köögiviljatükid on teretulnud! Aseta saadud segu segamiskaussi.
7. Sega käte või puidust labidaga kausi sisu korralikult ära. Lisa soola ja vajadusel paranda maitsestust.
8. Kata leivavormi sisu küpsetuspaberiga. Kalla kogu saadud segu vormi ja vajuta puidust labidaga võimalikult tihedasti kokku. Pane vorm ca 60-ks minutiks 180 kraadisesse ahju. Küpseta, kuni vormi pealmine osa on kenasti ära pruunistunud ja krõbedaks muutunud.
Gravy-tüüpi kaste
Vaja läheb:
- 100g (2 keskmist) punast sibulat
- 150g (2 keskmist) porgandit
- 100g (2 vart) sellerit
- 100g pruune šampnjone
- 2 spl pohlamoosi
- 1 spl tomatipastat
- 2 spl punase veini äädikat või punast veini
- 1 l köögiviljapuljongit
- 3 loorberilehte
- 1 spl maapähklivõid
- 1 spl tahinit
- värsket tüümiani
- oliiviõli
1. Koori sibulad ja porgandid. Tükelda koos selleri ja seentega ning aseta kuumale pannile koos oliiviõliga. Lisa tükeldatud tüümian ning pruunista pannil ca 20 min.
2. Lisa pannile pohlamoos. Sega ja prae 5 min, kuniks oled saavutanud kergelt kleepuva karamellistunud massi.
3. Lisa tomatipasta ning veiniäädikas või vein. Kalla pannile ka köögiviljapuljong ning sega läbi. Lisa loorberilehed ja kuumuta veel ca 10 min, kuniks kaste on muutunud paksemaks.
4. Võta pann kuumuselt maha, eemalda loorberilehed ja sega sisse maapähklivõi ning tahini. Kalla pool kastmest kaussi ja blenderda saumikseriga ühtlaseks massiks.
5. Kalla ülejäänud segu pannilt läbi sõela samuti kaussi ning sega kaste läbi.
Lugu ilmub koostöös Eesti Vegan Seltsiga
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta