Oktoobrikuu oli õiglase kaubanduse kuu. Bioneer.ee koostöös Fairtrade, Zuzu, ja MTÜ Mondo viisid sel puhul läbi õiglase kaubanduse teemalise kirjutamisvõistluse. Osalema olid oodatud kõik koolinoored, keda huvitab teadlik tarbimine, keskkond ja globaalne jätkusuutlik areng. Meile on saabunud palju kaastöid, mida jõudumööda avaldame. Täna avaldame Are koolis õppiva Deivid Saali loo pealkirjaga: "Miks õiglane kaubandus on minu jaoks oluline?"

Kui ma lähen poodi ja ma hakkan ostma näiteks šokolaadi, siis ma mõtlen esiteks, kas seda on mulle vaja, ja teisena vaatan, kas seal on peal FairTrade märk. Sest keegi ei taha osta lapstööjõuga tehtud maiustust. FairTrade märk näeb välju umbes nagu lehvitav must kriipsujuku ja lehvitavast käest all on roheline ja ülejäänud ring on sinine ning ümbert must. Kui ostad FairTrade märgiga toote, siis oled nagu superkangelane. 

Parem oleks, kui kaubad, mis me ostame, oleks tehtud õiglaselt. Paha on mõelda, kuidas ostame asju, mis on tehtud orjuse või lapstööjõu abil. Kõikidel võiksid olla paremad töötingimused ja saada selle eest õiglase tasu. Nii et minu (teie) valik mõjutab inimeste elu! 

Reklaamid küll ahvatlevad minema poodi ostma erinevaid tooteid, teevad soodustusi, aga see on sinu valida, kas seda kuulata või mitte. Kui kuulad, siis toote märki! Inimesed näevad palju vaeva, et tooteid  teha ja ei saa õiglast palka, samal ajal teised ostavad neid väikse raha eest rohkem ja rohkem, ning töötajate ülemus või vahendaja saab väga palju kasumit. 

Paljudest riikides tehakse asju ebaõiglaselt ning me peame sellega midagi ette võtma. Üks asi, mida teha saaksime on, et kui kaup on mitte õiglaselt tehtud, siis räägime sellest tuttavatele ja sõpradele, ühelt maalt jõuab see jutt sinna, kus neid asju tehakse ja selle koha omanik võtab sellega midagi ette.

Maailm muutub iga ostuga! Eelistades õiglase kaubanduse tooteid valid õiglasema maailma ning muutud ka ise paremaks. Kokkuvõtteks on õiglane kaubandus minu jaoks oluline, sest ma ostan tooteid, mis muudavad paljude inimeste elu ja nende eluviisi.