ELFi õppefilmide seeria “Ah soo!” pälvis Eesti Teadusagentuuri peapreemia teaduse ja tehnoloogia populariseerimise eest audio-visuaalse ja elektroonilise meedia abil. Idee autor ja stsenarist on Piret Pungas-Kohv ning operaator ja režissöör on Indrek Kangro. Suur tänu tunnustuse eest!

  • Keskkonnaharidus
  • 23. november 2018
  • Foto: https://pixabay.com/photos/sony-lens-walimex-camera-1455032/

Üheksast õppefilmist koosnev seeriat „Ah soo!” tutvustab mängulises võtmes soo eri tahke. Koos soosõber Siimuga asutakse läbi kaamerasilma mitmesse Eesti sohu, uuritakse turvast nii geoloogi, bioloogi kui arheoloogi pilguga, selgitatakse, miks on soos olev vesi tume, milliseid taimi võib soos kohata, kust tulevad soohirmud ning miks on tarvis soid hoida ja taastada. Loomulikult räägitakse ka sellest, mis üldse on soo ning millised on erinevad sootüübid.

Soovi korral saab vaadata õppematerjalide lehelt nippe, kuidas neid filme võiks kasutada koolitöös.

Õppefilmide põhimeeskond: Piret Pungas-Kohv (idee autor, stsenarist, osade fotode autor); Indrek Kangro (operaator, režissöör, monteerija, graafiline disainer); Mart Kessel-Otsa ja Antti Mäss (helioperaatorid); Marko Kohv (droonikaadrite tegija, osade fotode autor); Siim Angerpikk (soosõber); Jüri-Ott Salm (assistent); Põltsamaa ühisgümnaasiumi õpilased (sissejuhatav arutelu).

Filmis Käime läbi sootüübid on käpaliste fotod teinud Herdis Fridolin. Sooarheoloogia filmis jagasid ideid stsenaariumi kirjutamisel ning arheoloogiaalaseid filmikaadreid Mari Tõrv ja Ragnar Saage. Pildimaterjaliga täiendasid seda filmi Eesti Rahva Muuseum, Eesti Ajaloomuuseum, Tallinna Ülikooli arheoloogia teaduskogu, Andres Kimber ja Ester Oras. Oma ruume lubas andis sooarheoloogiafilmis kasutada Eesti Rahva Muuseum ja Tartu ülikooli arheoloogiakabinet. Eestimaa Looduse Fond tänab kõiki, kes on panustanud filmiseeria valmimisse!

Soofilmid leiab jätkuvalt ELFi soode kodulehelt.