2009. aasta põllumeheks valiti Mart Timmi

 

22. oktoobril Riigikogu hoones aset leidnud konverentsil kuulutati 2009. aasta põllumeheks Jaagumäe talu peremees Mart Timmi Võrumaalt Navi külast. Ürituse korraldasid Maaleht ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda. Bioneeri toimetaja Katrin Lipp kuulus võistluse žüriisse.

Roomet Sõrmus Eesti Põllumajandus- Kaubanduskojast õnnitlemas võitjat Mart Timmi.

FOTO: Roomet Sõrmus õnnitlemas Mart Timmi. Pildistas Katrin Lipp, www.bioneer.ee.

 

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus rõhutas enne auhinna välja kuulutamist, et valikut oli raske langetada, sest esikolmikusse mahtusid ka kaks väga tublit piimatootjat. Kokku konkureeris üle Eesti tiitlile 14 maameest.

 

Jaagumäe talu peremehele tõi võidu mitmekesisus, pere kaasamine ja järgimist vääriv tootmisfilosoofia.

 

"Kui olid rasked ajad seakasvatuses, siis aitas välja köögiviljakasvatus ning kui olid keerulised ajad taimekasvatuses, siis sai tuge seakasvatusest," selgitas konverentsil mitmekesisuse mõtet Mart Timmi. Jaagumäe talu edu pant on ka pere kaasamine, sest Mardi pojad juhivad eri talusuundi ja kaasatud on ka Mardi tütar ja abikaasa.

Mart Timmi rapsipõllul

FOTO: Mart Timmi oma põlde näitamas. Pildistas Katrin Lipp, www.bioneer.ee.

 

 

Tootmisfilosoofia kohta on Jaagumäe talu peremees öelnud, et ühtegi vähegi hakkajat tööinimest ei põlata tema talus ära. Mart Timmil on veel meeles kolhooside likvideerimine, kui mitmed tööta jäänud inimesed alkoholi küüsi langesid. „Inimene tunneb ennast ühiskonna heidikuna, kui tal mitte mingit tööd ei ole,” on Timmi öelnud. Jaagumäe talus oli 2009. aasta suvel, kui žürii liikmed talu külastasid, 40 töötajat.

 

Aasta põllumehe auhind.

FOTO: Aasta põllumees 2009 auhind - "Külvaja" koopia. Pildistas Katrin Lipp, www.bioneer.ee.

 

 

Mart Timmile anti konverentsil koos aasta põllumehe tiitliga üle ajaloolise „Külvaja” kuju vähendatud koopia. Ferdi Sannamehe pronksist skulptuuri „Külvaja” võitis 1928. aastal tollane Piistaoja talu peremees Theodor Pool kui Eesti parima talu omanik.

 

Eelmisel aastal pälvis auväärse tiitli Valgamaa Puide talu peremees Mati Nurm.

Bioneeri fotovaliku Aasta põllumees 2009 üritusest leiate: http://www.bioneer.ee/galerii