Möödunud nädalavahetusel toimunud talvisel aialinnuvaatlusel TALV 2011 vaadeldi esialgsetel andmetel ligi 19 000 lindu, kellest pea neljandiku moodustasid rasvatihased, teatas Eesti Ornitoloogiaühing.

  • Elurikkus ja looduskaitse
  • 1. veebruar 2011
  • Rasvatihane. Pildistas I, Luc Viatour [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons

 

Teise koha saavutas rohevint, kellele järgnesid koguarvult põldvarblane, leevike ja talvike. Paljude vaatlejate tähelepanekute kohaselt pärssisid lindude arvukust ja liigilist mitmekesisust nädalavahetusel valitsenud plusskraadid, tugev tuul ja tuisk. Esialgsetel andmetel piirdus vaatluskohas keskmiselt kohatud lindude arv 35 isendiga, mis on kaheksa võrra vähem kui eelmisel aastal.

Eile keskpäevaks oli oma vaatlused edastanud 615 linnusõpra ning aialinnuvaatlusi tehti rohkem kui 540 paigas üle Eesti. Kokku vaatlesid linnusõbrad enam kui 18 800 lindu 53 liigist. Selline vaatluste hulk võimaldab edaspidi teha juba usaldusväärseid järeldusi meil talvituvate aialindude liigilise koosseisu ja arvukuse muutuste kohta.

Eesti Ornitoloogiaühing tuletab meelde, et vaatlustulemused on oodatud kuni 10. veebruarini. Neid saab endiselt sisestada aialinnuvaatluse kodulehel või saata postiga koordinaatorile (Eesti Ornitoloogiaühing, Veski 4, Tartu 51005). Jätkuvalt on oodatud ankeedid ka nendest vaatluskohtadest, kus vaatlustunni jooksul ühtegi lindu ei kohatud. Lõplik kokkuvõte valmib 20. veebruariks.