Eesti Orhideekaitse Klubi valis välja 2012. aasta orhidee, kelleks on Eesti mõlemad käokeele perekonna esindajad: kahelehine käokeel (Platanthera bifolia), mida tuntakse ka rahvapärase nimega ööviiul, ja rohekas käokeel (Platanthera chlorantha).

Orhideed ei ole lõikelilled

Nii kahelehine kui rohekas käokeel kuuluvad kaitsealuste liikide III kategooriasse. Viimastel kümnenditel on mõlema liigi arvukus vähenenud, seda nii kasvukohtade hävimise kui setõttu, et nii nagu mitmeid teisi kodumaiseid orhideeliike, ohustab ka käokeeli vaasi noppimine.

Käokeeled kasvavad loopealsetel, hõredates kadastikes, puisniitudel ja loometsades.

Kahelehine käokeel on hajusalt levinud üle Eesti, kuigi ida ja kagu poole liikudes muutub harvemaks. Teda võib leida happelise mullaga palumetsast ning ka üsna märjast paigast sooservas.

Rohekas käokeel eelistab kuivemaid kasvukohti ning on lubjalembesem, seetõttu on ta sagedam Lääne-Eestis. Liigi määramiseks tasub uurida käokeelt igal pool, sest nii võib avastada mõne täiesti uue leiukoha.

Eristamine oodatust kergem

Neid kahte sarnast liiki polegi nii raske eristada, kui esmapilgul tundub. Selleks tuleb ära oodata õite avanemine, sest kõige kindlam tunnus, mille järgi liiki määrata, peitub õie ehituses.

Käokeele õie keskosas asuvad kaks tolmukalaadset organit. Kui need asetsevad lähestikku ja rööpselt nagu jutumärgid, siis on tegemist kahelehise käokeelega. Rohekal käokeelel on „tolmukad“ teineteise poole kaldu ja nende vahe üsna suur.

Heaks määramistunnuseks on ka lõhn. Kui õide puhkenud ööviiulid täidavad suveõhtul oma meeldiva aroomiga terve metsaaluse, siis roheka käokeele lõhna tunneb alles nina õitesse pistes. 

Leitud orhideed tasub üles märkida

Käokeelte õitseaeg on jaanipäevast juuli keskpaigani, ilmast ja kasvukohast sõltuvalt võib see kõikuda umbes nädala jagu.

Taimede leiukohtade andmeid  saab igaüks sisestada loodusvaatluste andmebaasi (LVA).

Aasta orhidee eesmärk on valitud liike laiemalt tutvustada ja nende elu veidi lähemalt uurida, saada täpsemat pilti liikide levikust Eestis ja pöörata tähelepanu leiukohtade kaitsmisele.

Eesti Orhideekaitse Klubi kuulutab aasta orhidee välja juba kolmandat korda. Varasemalt on seda tiitlit kandnud punane tolmpea (2010) ja tõmmu käpp (2011).

1983. aastast kuuluvad riikliku looduskaitse alla kõik Eestis kasvavad orhideeliigid.


1985. aastal asutatud Eesti Orhideekaitse Klubi ühendab loodushuvidega inimesi väga erinevatelt elualadelt, sealhulgas ka elukutselisi botaanikuid. Huvilistele on avatud kodulehekülg www.orhidee.ee, kust leiab täpsed liigikirjeldused koos fotodega ja saab lugeda klubi ajakirja "Ööviiul“.

Aasta orhideed Bioneeris

2012. aasta orhidee on käokeel