Esimeseks aasta loomaks on suure üksmeelega valitud meie looduse värvikamaid kujusid – kardetud ja austatud metsavalitseja SUSI ehk hunt.

“Hunt on huvitav. Volk, Metsatöll, loodusmuuseumi zooloog Hunt ja Vereta Jaht, looduskaitsja ja jahindustegelane Peep Männil ning Ajutine Valitsus… Kahju on hundist rääkimine jätta vaid Saaremaa lambakasvatajate ja jahimeeste privileegiks,” kinnitab aasta looma idee üks ellukutsujatest Jaan Riis.

Eestimaal elab lisaks inimesele üle kuuekümne imetajaliigi. Meie rikkalik loomariik vajab tähelepanu. Tehkem algust, ja miks mitte targa soega, kes tekitab paljudes vastuolulisi tundeid. Ettevaatliku, harva kohatavana ning peidulisena ta lausa vajab lähemat kajastamist läbi aasta.

Nüüdisaja linnastunud inimesele on üpris keerukas selgitada looduses toimuvat eluliselt ning lihtsalt, sest ta ei ole igapäevaselt enam maa ja metsaga lähedalt seotud. Et ökoloogilisi seoseid kirjeldada, vajame täpsemaid näiteid ning võrdkujusid.

Hunt on selleks justkui loodud – tema roll looduses on üheselt mõtestatav. Hunt, nagu ka teised suurkiskjad, kannab tervete loomade asurkondade säilimise eest hoolt. Ei kutsuta teda ju asjata metsasanitariks.

Hundiaasta avaüritus toimub 7. jaanuaril 2013 loodusõhtul rahvusraamatukogus. Hundihümni kuulame üheskoos esimest korda loodusõhtul rahvusraamatukogus täna, 17. detsembril. Hümni loojad on Peep Männil ja Ajutine Valitsus.

Aasta looma valisid Eesti Terioloogia Selts, Looduskalender, Looduse Omnibuss, Eesti Looduskaitse Selts, Eestimaa Looduse Fond, Eesti Metsaselts, Tallinna Loomaaed, Eesti Loodusmuuseum ja ajakiri Loodusesõber.