Populaarse The Economist väljaandea avaldati arvamust saab 2019. aasta olema veganluse võiduaasta. Aastakümneid on veganid olnud ühiskonnas vaid vaevumärgatav vähemus, kuid julmusevaba elustiili populaarsus on viimastel aastatel hüppeliselt kasvanud.

Noorte käivitav jõud

The Economist sõnul järgnevad ärimehed ja poliitikud kõikjale, kuhu milleeniumilapsed neid juhivad.

Näiteks USAs nimetab vaid 0.5% elanikkonnast end veganiks ja 2% taimetoitlaseks.  Noorte ehk 25-34-aastaste elanike hulgast lausa 25% on taimetoitlased või veganid. Just noored on aga need, kes viivad edasi nii elustiili- ja kaubandustrende kui isegi poliitilisi otsuseid.

Seega mängib noorte täiskasvanute taimetoidulembus suurt rolli kogu ühiskonnas, kus tõusev nõudlus veganvalikute järele toob julmusevaba eluviisi kättesaadavaks ja nähtavaks kõikide jaoks. Väljaande ennustuse kohaselt saab käesoleval aastal veganlus peavoolu-elustiiliks, mis tõmbab aina rohkem inimesi ligi.

Muutused poeriiulil

Ka põhjamaades ja Eestis on pikalt olnud võimalik veganluse hoovõtust osa saada. Eriti selgelt on seda näha viimastel aastatel toimunud taimsete toiduainete valiku hüppelises kasvus — taimne toit ei tähenda enam mitte ainult kartulit ja kapsast, vaid alternatiive leidub igale traditsiooniliselt loomsest toorainest valmistatud tootele. Kaubanduskeskused on täis kümneid erinevaid taimse piima pakke, riiulitel kroonivad kaerakoored, sojast kohupiimad, kookosest juustud ning gluteenist kotletid.

Ilmselgelt on ka restoranid ja söögikohad tabanud ära uue turuosa ning täistaimseid eineid leiab ka kõige traditsioonilisematest restoranidest. Kui vaid mõned aastad tagasi oli veganite jaoks Eestis väljas söömine täielik peavalu, siis tänaseks valivad isegi põhimõttelised omnivoorid taimseid roogasid, kuna need tunduvad tavaliselt kartulist-soustist huvitavamad ning vaheldusrikkamad.

Loom pole tarbeese

Lisaks toiduvalikutele on toiminud suured muutused inimeste suhtumises loomadesse. Kunagi tarbeesemeteks peetud mets- ja koduloomad on tunnistatud tundevõimelisteks olenditeks ning riigid võtavad vaikselt vedu, et loomade õigusi seadustega tagada. Eesti astus olulise sammu loomade õiglase kohtlemise suunas, kui keelustati metsloomade tsirkuses kasutamine. On vaid aja küsimus, mil keelatakse koduloomade tsirkuses kasutamine ning iganenud karusnahafarmide elushoidmine.

Isegi meie idanaaber Venemaa on võtnud vastu uue loomi käsitleva seaduse, teatades hiljuti suurest loomapiinamiskeelust, mis üheaegselt kriminaliseerib nii kodutute loomade tapmise, loomavõitluste korraldamise ning miniloomaaedade ja loomakohvikute pidamise.

Iga-aastased väikesed sammud on toonud meid kaugele edasi — loomad on juba peaaegu üle kogu maailma tunnustatud eluväärseteks olenditeks, keda inimesed oma meelelahutuseks piinata ei tohi. Aina kasvava vegantrendi valguses muutume inimkonnana ka 2019. aastal aina rahumeelsemaks, vähendades loomade ekspluateerimist nii oma menüüs, riidekapis kui meelelahutuses.


Lugu on pärit Gorilla blogist