Laupäeval, 10. oktoobril 2009 Põlvamaal Kanepi vallas Varbuse mõisa aidas peetud esimese magusakonkursi “Kuldne Maius 2009” parimateks toodeteks tunnistati mee kategoorias Saaremaa Meetootjate Ühingu mesiniku Taavi Väli paakspuu mesi, parimaks klassikaliseks šokolaadimaiuseks Kubija Hotell-Loodusspa trühvel “Kubija” ja parimaks uudistooteks Maiasmoka käsitöökomm Vana Tallinna trühvel.


  • Toit ja aiandus
  • 12. oktoober 2009
  • https://pixabay.com/photos/insect-bee-sunflower-summer-1948684/

Näitusmüügi “Magus Postitee” raames korraldatud võistlusel võttis mõõtu 16 magusameistrit: viis eksklusiivsete šokolaaditoodete valmistajat ja 11 mesinikku, kellest kolm registreerus veel võistluspäeva hommikul. Parimate hindamine toimus rahvahääletuse teel, seejuures jagati välja kõik 300 degusteerimisvaagnat, mis olid võistluseks ette valmistatud.

Eesti Kutseliste Mesinike Ühenduse eestvedamisel toimunud ettevõtmine õnnestus peakorraldaja Kalev Lindali sõnul igakülgselt. “Hoogne võistlus, rahulolevad eksponendid ja tuhatkond inimest, kes päeva jooksul Varbuse mõisa aidast läbi astusid on tõestuseks, et korraldajate idee langes viljakasse pinnasesse,” sõnas Lindal. “Eriti hea meel on selle üle, et võistluse võitjad jagunesid üle Eesti. Rahvas otsustas parimatena tunnustada nii meretaguseid mesinikke Saaremaalt, omakandi kommimeistreid Kubijalt kui pikkade traditsioonidega Maiasmoka proffe pealinnast.”kuldne maius 2009

Esmakordselt peetud magusakonkursil “Kuldne Maius 2009” valiti parim mesi, milleks osutus Saaremaa Meetootjate Ühingusse kuuluva mesiniku Taavi Väli paakspuu mesi. Kommimeistrite parimatest parima šokolaadikommi – parim klassika – tiitli vääriliseks sai Kubija Hotell-Loodusspa trühvel “Kubija”. Põnevaimaks uudisloominguks – parimaks uudistooteks – hinnati Tallinnas tegutseva Maiasmoka meistrite Vana Tallinna trühvel. See sobiks degusteerimisel osalenute meelest hästi ka Eesti esinduskommiks. Parimatele üle antud kunstiteosed valmistas Kanepi kandi kunstnik Epp Margna.

Maiasmoka toitlustusjuht Helis Külaots ütles, et Vana Tallinna trühvli tunnistamine parimaks uudistooteks tuli tõelise üllatusena. “Meie uut koorekommi võib maitse tõttu nimetada rohkem naistekommiks. Ilmselt seetõttu meie trühvel ka võitis, sest täna oli siin tooteid hindamas palju naisi,” kommenteeris Külaots. Ta lisas, et Maiasmokale oli kogu üritus heaks võimaluseks end Lõuna-Eestis tutvustada ja kindlasti plaanitakse osaleda ka järgmisel korral.

Kubija Hotell-Loodusspa toitlustusjuht Mirjam Papp märkis, et klassikaliste šokolaadimaiuste kategoorias parimaks tunnistatud “Kubija” trühvlit saab vastukaaluks nimetada meestekommiks. “Rumm, rosinad ja pistaatsiapähklid šokolaadis on meestele mokka mööda. Oleme seda kommi juba aasta otsa valmistanud ning sellest on saanud suur lemmik ka meie omas majas,” lisas ta.

Magusakonkursil “Kuldne Maius 2009” osalesid eksklusiivse magusa valmistajatest Kõlleste Kommimeistrid, Tervise Kodu (Metsamoor), Kubija Hotell-Loodusspa, Maiasmokk ja Karamelle. Kutselistest mesinikest olid kohal Rein Männiste, Lembit Liin ja Taavi Väli ning meetootjatest Meveda, Kumalane, Sermesto ja veel mitu tootjat Saaremaa Meetootjate Ühingust. Osalejate seas olid ka Pesa Catering ja Tamme Pagar. Ettevõtmise initsiaator oli Eesti Kutseliste Mesinike Ühendus, korraldamist rahastati PRIA turuarendustoetuse abil.
Kuldne maius 2009
Magusameistrite sügisene näitusmüük “Magus Postitee” ja magusakonkurss “Kuldne Maius” on kavas muuta iga-aastaseks traditsiooniks. Tänavu oli tegemist esmakordselt korraldatava ettevõtmisega, mis jätkab põnevate sündmuste jada ajaloolisel Vana-Võru maanteel – Postiteel. Ürituse eesmärk on tunnustada nii kohalike kui kaugema kandi magusameistrite tööd ning pakkuda ühtlasi Põlvamaale uus ja omanäoline sündmus. Ettevõtmine keskendus naturaalsetele ja käsitööndulikult valmistatud maiustustele, et tõmmata avalikkuse tähelepanu magusatoodete ökoloogilise puhtuse, tervislikkuse ja kvaliteedi küsimustele.

Näitusmüügi “Magus Postitee” keskmes olid mesi ja šokolaad. Kogu päevaprogramm pakkus palju põnevat: võimalust osaleda AHHAA šokolaadi töötoas, jälgida Kõlleste Kommimeistrite ja Tervise kodu meistrite duelli, tooteid degusteerida ja kaasa osta. Eelkõige pakkus päev inspireerivaid maitseelamusi ning võimalust vahetult suhelda oma ala proffidega.

“Magus Postitee” toimus ajaloolise Postitee ääres asuva kunagise Varbuse mõisa südames. Varbuse Mõisameeste Selts plaanib vanale mõisakompleksile uuesti elu sisse puhuda ja sellest välja arendada omapärase Varbuse Muusikamõisa. Käesolev sündmus oli esimene samm säilinud mõisahoonete toomisel avalikku kasutusse. Võistlusele oli kutsutud kaasa elama kõigi kohalike inimeste kõrval ka esindajad Eestis tegutsevatest saatkondadest ja mitmetest organisatsioonidest, samuti väliskülalisi.