Kodune piparkoogitegu on tore jõulutraditsioon, mis täidab elamise jõululõhnaga ning tekitab koju jõulutunde. Kodused piparkoogid on eriti maitsvad ja väärtuslikud, kui valmistada ka piparkoogitaigen ise. Retsept on pärit "vanaemade varasalvest" ning selle järgi on meie peres valmistaud piparkooke aastakümneid.

Piparkooke nö “nullist” tehes saab kontrollida tooraine kvaliteeti ning loomulikult hulganisti isetegemisrõõmu. Poe piparkoogitaignad sisaldavad selle koostises oleva margariini tõttu transrasvu ning suurel hulgal valget suhkrut, paljud ka E-aineid. Vali piparkoogitainast tehes margariini asemel või, valge suhkru asemel rafineerimata roosuhkur ning riivi sisse maheapelsini koor. Piparkoogitaignas sobib kasutada nii osaliselt kui täielikult täisterajahu - taigen pole küll nii elastne ja seda on keerulisem rullida, kuid piparkoogid tulevad väga maitsvad.

Ka glasuuri valmistamine on lihtsam, kui arvata võib. Värvilise glasuuri saamiseks kasuta nt Taarapõllu talu marjajahu või ka spinati- ja peedipulbrit.

2 kg piparkoogitaigna jaoks läheb tarvis:

500 g rafineerimata roosuhkrut
0,4 liitrit keeva vett
265 g võid
1 kg nisujahu
1,5 tl söögisoodat
1/4 muskaatpähklit
0,5 tl nelki
0,5 tl vürtsi
0,5 tl jahvatatud pipart
4 tl kaneeli
1/3 tl kardemoni
1 (öko)apelsini riivitud koor
veidi soola
 
Glasuur:
1 munavalge
ca 2,5 dl tuhksuhkrut
2 tl sidrunimahla
värvilise glasuuri korral ka 1-2 tl marjajahu

1/3 suhkrukogusest (166 g) tuleb pruunistada paksupõhjalises potis - sellest protsessist sõltub, kui tumedad tulevad piparkoogid. Õiget sulamisastet ära tunda on väga oluline - kui suhkur on sulanud ühtlaselt vedelaks (tükke ei tohi sisse jääda) ning on värvilt tumeoranž-helepruun, siis tuleb oodata hetke, kui suhkur hakkab mullidega keema - just sel hetkel tuleb suhkru hulka kallata 1/2 vee kogusest (ohtlik - hoia nägu kaugemal!). Teine pool kuuma vett ning 2/3 suhkrukogusest (344 g) lahusta suhkrusiirupiks. Sega kohe kaks siirupit omavahel kokku ja veendu, et kogu suhkur oleks sulanud. Peenesta uhmris nuia abil kõik vürtsid ning kalla need käesooja suhkrusiirupisse (liiga kuuma siirupisse vürtse lisades hävivad olulisel määral nende maitseomadused). Riivi siirupisse ka apelsinkoor (kui kusagil küpsetistes on tarvis sidruni- või apelsinikoort, soovitan alati kasutada ökot, tavapoe omad on keemiaga pritsitud-töödeldud). Lõika külm või väikesteks tükkideks ning hakka seda lisama suhkrusiirupile, samal ajal pidevalt segades. Seejärel lisa järk-järgult jahu (mille sisse sega eelnevalt ka sooda ja sool). Tundub uskumatu, aga 1 kg jahu “mahub” taignase. Lõpus sõtku taigen käte vahel ühtlaseks ja mässi toidukilesse.

Piparkoogid 2

Fotol on näha selget vahet täisterajahust (vasakul) ja lihtjahust tainaste vahel. Autori erakogu.

Taigen peaks laagerduma umbes 4-7 päeva, et maitsed imenduks.

Laagerdunud taigen mulju käte vahel pehmeks ning rulli lamedaks. Vajadusel puista tööpinnale veidi jahu. Vormi piparkoogid. Määri piparkoogid pealt munaga-veeseguga ja küpseta 200-kraadises ahjus 7-10 minutit, küpsetusaeg oleneb kookide suurusest.

Glasuuri jaoks vahusta munavalge ning lisa aeglaselt segades sisse tuhksuhkur ja sidrunimahl; soovi korral ka marjajahu. Pane glasuur tühja hapukoore pakki või kilekotti, tee pakile imetilluke auk ning nirista glasuur jahtunud piparkookidele.

Isetehtud piparkoogid on ka südamlik jõulukingitus sõbrale.