Poes müüdavad küpsised sisaldavad reeglina transrasvhappeid, liiga palju valget suhkrut ning sageli ka kahjulikke toidu lisaaineid. Ise küpsiseid tehes saab valida kvaliteetset toorainet ning muuta küpsised tervislikuks vahepalaks või maiustuseks. Toidublogija Aet Trisberg jagab ideid erinevate küpsiste koduseks valmistamiseks.

KüpsisedTatraküpsised

Imelised pähklimaitselised küpsised, mis maitsevad kõigile. Sööjad ei aima tatrajahu olemasolu küpsistes.

Vaja läheb:

  • 375g võid
  • 350g rafineerimata roosuhkrut
  • 3 muna
  • 450g tatrajahu
  • 3tl küpsetuspulbrit
  • 300g mandleid
  • 6sl vett

Purusta mandlid köögikombainis (mitte päris jahuks). Mikserda või ja suhkur vahule, lisa muna, seejärel tatrajahu ja küpsetuspulber ning purustatud mandlid. Niisuta tainast vähese veega. Veereta käte vahel tainast väikesed pallikesed ning vajuta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil lamedaks. Küpseta küpsiseid 180-kraadises ahjus umbes 15-20 minutit.

KüpsisedTervislikud kaerahelbeküpsised

Tõeliselt kiiresti valmivad väga maitsvad ning tervislikke komponente sisaldavad küpsised - paku neid kindlasti ka lastele. Küpsistesse võib lisandiks panna erinevaid kuivatatud puuvilju, pähkleid ja seemneid, samuti sobib või asemel kasutada õli.

Vaja läheb (30 küpsist):

  • 4dl kaerahelbeid
  • 1dl sojahelbeid
  • 1dl rosinaid
  • 1dl purustatud metspähkleid
  • 1dl kookoshelbeid
  • 0,75dl rafineerimata roosuhkrut
  • 0,5dl päevalilleseemneid
  • 0,5dl tükeldatud kuivatatud ploome
  • 100g võid
  • 2-3 munavalget

Sega omavahel kõik kuivained, seejärel sulata või ning lisa kuivainetele, viimasena lisa vahustatud munavalged ning sega kokku ühtlane mass. Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile supilusikasuurused pätsikesed ning küpseta ahjus 175 kraadiga ca 15 minutit kuni küpsised muutuvad kuldseks.

KüpsisedJuustu ja tüümianiga polentaküpsised

Maisijahust valmistatud küpsetised sobivad hästi gluteenitalumatuse käes kannatavatele inimestele.

Vaja läheb (1 plaaditäis):

  • 100g polentat (maisimannat)
  • 50g võid
  • 70g tugevamaitselist juustu (nt parmesan)
  • 1 muna
  • ca 20 roseepipra tera
  • 1/4tl kuivatatud tüümiani
  • 1/3tl meresoola
  • kõrvitsaseemneid

Sulata või ja purusta roseepiprad uhmris. Sega maisimanna hulka sool, kuivatatud tüümian, purustatud roseepiprad ja sulatatud või. Riivi juust ning lisa ka see tainasse, samuti sega hulka muna. Pane tainast väikesed pätsikesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning vajuta iga küpsise peale üks kõrvitsaseeme. Küpseta küpsiseid 200-kraadises ahjus ca 10 minutit.

KüpsisedIsetehtud lehttaigna-juustuküpsised

Kodus lehttaigna valmistamine pole väga keeruline, lihtsalt aega tuleb varuda. Nende küpsiste puhul polnud eesmärk saada võimalikult palju kihte, vaid pigem anda küpsistele kihtidega veidi õhulisust. Kuna tegemist on juustuküpsistega, siis küpsetamisel on soovitav kasutada alati kõrgema rasvasusega juustu. Hästi sobib 26%-line või kõrgema rasvaprotsendiga juust; üldse ei sobi 15%-lised light-juustud - viimane jääb sulatades nagu kumm.

Vaja läheb:

  • 50g + 75 g võid
  • 4dl nisujahu
  • 1,5dl külma vett
  • 1tl 30%-st äädikat
  • 0,5tl meresoola
  • 70g 26%-se rasvasusega juustu (nt Saare juust)

Kalla jahu kaussi, lisa külm vesi, sool, äädikas ja 50 g tükkideks lõigatud võid ning sega see ühtlaseks tainaks. Jäta kilesse pakendatult tunniks ajaks külmkappi. Rulli tainast neljakandiline plaat ning kata ühtlaselt ülejäänud või õhukeste viiludena. Seejärel keera plaadi nurgad keskele kokku, et tekiks nagu ümbrik. Suru ümbriku servad kokku, et või välja ei tuleks ning keera ümbrik murdekohad allapoole. Rulli tainas ettevaatlikult (et või välja ei tuleks) 1,5 cm paksuseks nelinurgaks ja keera plaat kolmeks kokku. Pane 10-ks minutiks külmkappi. Seejärel rullida tainas taas suureks plaadiks ja keerata neljaks. Aseta tainas taas 10-ks minutiks külmkappi. Oluline on, et tainast rullida ja kokku voltida alati ühes suunas. Tainast on rullimise käigus kujunenud juba pikk tükk. Rulli see lamedaks ning puista vahele pool juustu kogusest. Tõsta üks taina külg teise peale ja vajuta servad kinni. Puista peale ülejäänud juust, vajuta käega kinni ning lõika pikast taignast ca 2-cm pikkused ribad. Tõsta need ahjuplaadile, jättes kerkimiseks ruumi. Küpseta 200-kraadises pöördõhuga ahjus 20 minutit.

KüpsisedDigestive küpsised

Digestive küpsised valmivad lihtsalt ka kodus.

Vaja läheb:

  • 100g täisteranisujahu 

  • 100g kaerajahu
  • 
50g pehmet pruuni suhkrut (nt muscovado suhkur)
  • 
1tl küpsetuspulbrit
noaotsatäis soola
  • 
100g võid

  • 1 kuni 2sl piima

Sega kuivained omavahel. Näpista juurde või, kuni saad peene puru. Lisa nii palju piima, et saad niiske taina. Pane tainas 15 minutiks külmkappi tahenema.
Pane tainas kahe toidukile tüki vahele ning rulli ettevaatlikult 3 mm paksuseks. Lõika tainast 6-7 cm läbimõõduga kettad (vajuta nt klaasiga).
Tõsta tainakettad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 180-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni küpsised on kuldsed. Tõsta küpsetusplaat ahjust välja ning lase 5 minutit jahtuda. Siis libista küpsised metallrestile jahtuma. Küpsised säilivad 2-3 päeva õhukindlas karbis.

KüpsisedŠokolaadiglasuuriga kihiline küpsis

Traditsiooniline nostalgiahõnguline kihiline küpsis. Tehkem kodus ilma E-aineteta!

Vaja läheb:

  • 200g võid
  • 200g nisujahu
  • 200g rafineerimata roosuhkrut
  • 5 muna

Vahele ja peale:

  • ca 350-400g hapukat pohlamoosi (želeetaoline, soovitavalt ilma tervete marjadeta)
  • 150-200g mõrušokolaadi + 2 sl rõõska koort

Vahusta toasoe või pehmeks vahuks, mikserda madalate pööretega juurde nisujahu. Vahusta munad koos suhkruga kohevaks vahuks. Sega osade kaupa munamass jahu-või segule, kuni saad vedelapoolse ühtlase taina.

Tainas tuleb jagada viieks osaks. Tee näiteks nii: kaalu tainas ära, jaga massi viiega ning kalla küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile võrdse suurusega portsjonid (ühele ahjuplaadile mahub korraga üks kogus tainast). Aja spaatliga tainas ahjuplaadil laiali õhukeseks kihiks ja küpseta 200-kraadises ahjus ca 8-9 min. Jälgi, et tainaplaadi ääred poleks keskkohast madalamad, muidu kipub see äärest liialt pruunistuma.

Jahuta põhjad. Liida küpsisepõhjad pohlakeedisega (õhuke kiht iga plaadi vahele). Pealmiseks kihiks sulata vesivannil mõrušokolaad ning lisa paar supilusikatäit vahukoort, et hiljem oleks šokolaadi kergem lõigata. Määri sulanud šokolaadimass pealmisele kihile ühtlaselt laiali. Aseta valmis küpsiseplaat külmkappi ja lase seista üle öö, kuni kihid imenduvad. Lõika plaat umbes 1,5x 3 cm tükkideks, et moodustuks kihilised šokolaadiglasuuriga küpsised.

KüpsisedNeljaviljaküpsised

Igati tervislik vahepala.

Vaja läheb:

  • 150g võid
  • 1dl rafineerimata roosuhkrut
  • 1dl nisujahu
  • 3,5dl neljaviljahelbeid
  • 1tl küpsetuspulbrit
  • 1 muna

Sega kokku neljaviljahelbed, nisujahu ja küpsetuspulber, vala hulka sulatatud või ja üks muna ning sega küpsisetainas ühtlaseks massiks. Tõsta lusikaga ahjuplaadile väikesed pätsikesed ning vajuta need veidi käega lamedamaks. Küpseta 200 kraadi juures ca 10 minutit. Õhu käes imavad küpsised niiskust ja muutuvad pehmeks; säilitada vajadusel neid õhukindlas karbis.

KüpsisedSpeltajahust jänkuküpsised lastele

Kui täisterajahust küpsetamine on mitmete kerkimist vajavate küpsetiste puhul riskantne, siis küpsised taluvad raskekoelisemat, kuid organismile vajalikest mineraalainetest tulvil jahu ideaalselt. Tavalise nisujahu asemel võib kasutada nt speltanisu täisterajahu, mis on iidne, kuid tänaseks unustustehõlma vajunud nisusort - sellel on õrn pähklimekk ning selle toiteväärtus on suurem kui tavalisel nisujahul. Kvaliteetsest toorainest kodus valmistatud küpsised on põnevad ja samas ka tervislikud maiustused, mis sobivad ideaalselt lastele. Kaasake lapsed nende valmistamisesse - põnevate loomavormidega saab toredad lastepärased küpsised.

Vaja läheb (2 plaaditäit):

  • 2,5dl speltanisu täisterajahu
  • 1dl mandlijahu
  • 1,2dl kookoshelbeid
  • ca 60ml päevalilleõli
  • 0,8dl rafineerimata roosuhkrut
  • 1 muna
  • 1/4tl soola
  • veidi suureteralist demerara roosuhkrut

Mõõda ühte suuremasse kaussi jahu, lisa samasse ka kookoshelbed. Mandlijahu saab ise valmistada- purusta terved mandlid veskis nii peeneks, et näevad jahu moodi välja; lisa ka saadud mandlijahu kuivainete sekka. Teise kaussi pane suhkur ning vala selle peale päevalilleõli, sega hoolikalt ja lase veidi imenduda, seejärel klopi hoolikalt õli-suhkrusegu hulka üks muna ning lisa vedel segu kuivainete hulka - sega kergelt läbi, kuini tainas muutub ühtlaseks. Pane tainas kile sisse mähituna vähemalt üheks tunniks külmkappi.

Rulli tainas umbes 3 mm paksuseks ning tee vormi abil meelepäraste kujudega küpsised. Tõsta küpsised ahjuplaadile ning puista igaühele peale suureteralist rafineerimata demerara roosuhkrut. Küpseta 200-kraadises ahjus ca 15 minutit, kuni küpsised muutuvad pealt kuldseks.