Kolmapäevast, 3. juunist kuni 27. juulini on Viljandi Pärimusmuusika Aida fuajees ja klaassaalis vaatamiseks Kerly Ilvese isikunäitus „Toit üle prahi”. Autor eksponeerib suureformaadilisi digifotosid, mis võimaldab külastajal tutvuda päästetud täistaimse toiduga ning õhutada tarbijaid toitu päästma.

  • Toit ja aiandus
  • 4. juuni 2020
  • Foto: https://pixabay.com/photos/concert-crowd-silhouette-3084876/

Toidujäätmete, sealhulgas toidu raiskamise ehk toidukao teema on maailmas ja ka Euroopas muutumas järjest aktuaalsemaks. Igal aastal tekib Eestis hinnanguliselt ligikaudu 46 000 tonni toidujäätmeid. Peale otsese ressursside raiskamise ja negatiivse keskkonnamõju tekitamise kaasnevad toidu raiskamisega ka märkimisväärsed kulud. Toidujäätmeid tekib toidutarneahela igal etapil alates esmatootmisest (põllumajandusest) kuni tarbimiseni. Arenenud riikides tekib toidujäätmeid koguseliselt kõige enam toidu lõpptarbimise etapil kodumajapidamistes ja toitlustusasutustes.

"Toit üle prahi" tutvustab Euroopas levinud toidupäästmisliikumist Foodsharingut, mis sai alguse 2012. aastal Saksamaal. Fotodel on kujutatud täistaimset tarbimiskõlbulikku toitu, mis tänu liikumisele päästetud sai. Tartus on sarnase tegevusega toimetamas Tartu Toidujagamine.

Näitus kutsub üles liituma ja kasutama Tartu Toidujagamise abi toidu raiskamise vähendamisel. Liikumise kaudu saavad eraisikud, kauplejad ja tootjad pakkuda või koguda toitu, mis muidu ära visataks. Tartu Toidujagamine päästab ja jagab ülejäänud toidu edasi. Sellise vabatahtliku tegevuse kaudu vähendatakse raisatava toidu hulka, hinnatakse juba kasutatud ressurssi ja pööratakse tähelepanu toidu raiskamisele. Toidujagamine soovib õhutada kaupluseid, restorane, eraisikuid ja kauplustekette jagama ülejäänud toitu, mis muidu läheks äraviskamisele. Toidujagamise peamine mõte on päästa toit, see juures pole oluline, kes seda tarbib. Iga toiduaine või toode, mis ära visatakse maksab ärile raha, toidujagamine on hea variant selle mitte täies mahus raiskamiseks.

Kerly Ilves on vabakutseline fotograaf ja fotograafia-alaste kursuste korraldaja, kelle loomingulised teemad seonduvad kaduva jäädvustamise, pikemaajaliste protsesside kaudu tekkinud muudatuste ülesvõtmise, taaskasutuse ja väliseestluse temaatikaga.

"Toit üle prahi" on avatud Viljandi Pärimusmuusika Aidas 3. juunist kuni 27. juulini.