Kuna Wellington oma originaalvormis taimsete komponentide rohkusega just ei hiilga, siis on aastate jooksul sellest tehtud hulgaliselt eriversioone, kasutades täidisena nii peeti kui ube. Seega, mis kõlaks veel eestlaslikumalt kui hapukapsa ja tanguga versioon? Kui kõrvale jätta roa välismaine nimi, on tegemist ühe koduse ja mõnusa suure pirukaga, mis maitseb kõigile ning on iga peolaua ehteks

Kogus:  8-le
Valmistamise aeg: 30 minutit + 60-80 minutit

Vaja läheb:
400 grammi praekapsast (nt Põltsamaa Praekapsas musta ploomiga)
100 grammi odrakruupi
1 suur sibul
4 küüslauguküünt
1-2 spl õli/ kookosrasva
1 suur leht taimset lehttainast (nt Pagaripoiste oma on ühes tükis)
2-3 spl taimset piima või õli (pintseldamiseks)
Maitseks soola ja pipart, sojakastet.


Valmistamine

Odrakruubi keetmine:
Pese odrakruubid külma veega korralikult läbi, pane vesi pliidile ning aja keema. Aseta pestud kruubid keevasse vette, lisa 1-2 sl soola. Selliselt kruupe keetes jäävad need sõmerad. Kruubid keevad 60-80 minutit. Hea nipp! Keeda kruubid aegsasti valmis!

Täidis:
1. Keeda odrakruubid pehmeks.
2. Haki sibul ja küüslauk peeneks ning prae pannil kuldpruuniks. Lisa pannile keedetud kruubid ning rösti kergelt krõbedaks. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga, ürtidega.
3. Aseta praekapsas suurde kaussi, vajadusel nõruta üleliigne vedelik. Sega juurde praetud sibul, küüslauk ja kruubid.

Pirukas:
1. Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
2. Pane (eelnevalt sulanud) lehttaigen ahjuplaadile, küpsetuspaber all. Kalla täidis piklikult taigna keskele, u 15 cm laiuselt ja vormi täidisest ühtlase paksuse ja laiusega kuhi.
3. Keera ettevaatlikult tainas kokku, et tekiks päts. Vajuta ääred kinni. Keera päts teistpidi, et ääred oleksid allpool. Jälgi, et allpool ei jääks taigen liiga paksult, sest see ei pruugi läbi küpsega (vajadusel lõika osa taignast ära).
4. Tee õrnalt väikesed sisselõiked, (aga mitte lõigata täiesti läbi), ja pintselda veidi taimse piima või õliga.
5. Küpseta Wellingtoni umbes 20 minutit, kuni see on kuldne ja paisunud. Naudi kuumalt või külmalt!


Retsept jõuab teieni koostöös Taimse Teisipäevaga.