Kas alati on mõistlik aiast iga viimane naaditaim ja nõgesepuhmas välja rohida või saab nendest hoopis kosutava supi keeta? Tartu ülikooli botaanikaaia õppeklassis on alates 17. aprillist avatud näitus looduslikest toidutaimedest.

Läbi aegade on inimene korjanud osa oma leivakõrvasest loodusest. Vanad eestlased tundsid ligi 200 looduses kasvavat söödavat taime. Tänapäevaks oleme korilusel põhinevast eluviisist võõrdunud ja looduslikest toidutaimedest on saanud tülikad umbrohud. Näitusel “Umbrohi taldrikul” on väljas paarkümmend erinevat liiki taimi nii herbaarlehtedena kui ka pottides, mis kõik sobivad toidu valmistamiseks. Lisaks ülevaatele söömiskõlblikest taimedest jagatakse näitusel retsepte, vastata saab viktoriiniküsimustele ning toimuvad degustatsioonid.

“Tegemist on ajas areneva näitusega,” selgitab näituse korraldaja ja botaanikaaia aednik Kristine Fenske. “Nii nagu kevadel tärkab ja areneb loodus, võib ka näitusel taimepottides näha arenevaid ja üha suuremaks kasvavaid taimi. Botaanikaaeda on seega põhjust tulla mitu korda, sest mai lõpus on näitusel sootuks teine nägu kui praegu, ” lisab Fenske.

Näitus “Umbrohi taldrikul” on avatud 17. aprillist 28. maini ning seda saab külastada iga päev kell 10-17. Sissepääs on botaanikaaia piletiga. Botaanikaaia avamaa külastamine on tasuta.