2019. aastal alustas Rimis tööd toidupettuste avastamise ning kaardistamise töörühm, mis pani paika põhimõtted ning tegevuste plaani, kuidas avastada toidupettusi Rimis. Selle raames tegi jaekett eelmisel aastal üle 50 testi, et veenduda toodete ehtsuses. Rimi kvaliteedijuht Algis Murumaa märgib, et toidupettust esineb erinevates toiduainete gruppides mitut moodi ning nende avastamine ei ole lihtne: kõige rohkem pettust tehakse toidutööstuses õlide-rasvade ning kala- ja lihatoodete puhul.
- Toit ja aiandus
- 10. aprill 2021
- Foto: Pixabay, CC Public Domain
„Üks enim levinud toidupettuse viise on toidu lahjendamine, siinkohal saab näiteks tuua nii mee kui oliivõli,“ sõnab Algis Murumaa. „Samuti tegeletakse sellega, et asendada mõni looduslik komponent sünteetilisega – näiteks mesi suhkrusiirupiga. Toidupettuse alla käib ka ravimite kasutamise varjamine looma- ja linnukasvatuses ning kalafarmides.
Mõnikord on tootjad aga osavad toidukaupade keemilisel värvimisel, et see jätaks värske mulje. On ju ilus roheline oliiv või roosa kala kliendile palju ahvatlevamad kui hallikates toonides originaalid. Sama moodi püütakse vahel toitu teha keemilise värviga atraktiivsemaks, lisatakse toidule lubamatuid või toote pakendil mitte välja toodud komponente, et selle maitseomadusi parandada – näiteks mahlale suhkruid. Loomulikult on toidupettus tuntud brändide võltsimine ning vale tooteinfo esitamine,“ selgitas Murumaa toidupettuste tagamaid.
„2020. aasta oli Rimis toidupettuste ja nende kaardistamise osas väga oluline, kuna saime lõplikult paika programmi, kuidas tagada toodete autentsus ning hoida ära toiduvõltsimist,“ kinnitas Rimi kvaliteedijuht. „Programm hõlmab endas nii pettuste ennetust tootearenduses kui toidukaupade seiret, et avastada võltsingud õigel ajal. Töötasime välja spetsiaalse toidupettustega tegelemise plaani, mille puhul vaadatakse eelkõige enim haavatavaid tootegruppe ning tootekoostise vastavust märgistusele. Rimi kohustus on kaitsta kliente toidukaupade eest, mille sisu ei vasta tegelikule koostisele.“
Murumaa toob näitena mee autentsust tõestava ülitäpse testi, mis võeti Rimides kasutusele pärast seda, kui Rimi kauplustesse sattus 2019. aastal müügile võltsmee kahtlusega mesi. „Tänapäeval on mee võltsimine jõudnud väga kõrgele tasemele, tavalistes laborites mikroskoobi all või traditsiooniliste analüüsidega enam võltsmett ehtsast meest ei erista. Rimis kasutame mee ehtsuse määramiseks kõige kaasaegsemat ja kõige õigemat tulemust näitavat tuumamagnetresonantstesti,“ rääkis Murumaa.
„Samuti ootame vastavaid sertifikaate tootjatelt-hankijatelt, mis näitaksid ettevõtte usaldusväärsust. Pidev töö käib nii hankijate kui ostumeeskonnaga, et hoida neid kursis tootekategooriatega, kus enim toidupettusi ette tuleb ning koolitada neid toiduvõltsimist ära tundma,“ lisas kvaliteedijuht.
Kokku viidi 2020. aastal Baltimaade Rimides läbi 11 000 laborikatset, mis hõlmasid nii pakkematerjale, pindu kui vett. Osa testidest viidi läbi ettevõttesiseselt, kuid suurem osa tehti akrediteeritud laborites, kellega Rimi töötab igapäevaselt.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta