Sellenädalase Veganretsepti autoriks on Anniina Ljokkoi, kelle kokkamisi saab jälgida blogis www.taistera.blogspot.com.ee Pildid on seekord teinud Anniina kaasa Ville Hytönen, kes on Soome kirjanik ja elab samuti Tallinnas juba mimendat aastat.

Lastega toast välja saamine on selline ettevõtmine, et kohe, kui jõuatakse randa või parki, on kõigil kõht tühi. Sellepärast peab kaasas olema eriti hea toit! Maguskartuliga muutub iga toit maitsvaks ja saab külge ka ilusa kollaka värvi. Maguskartuli ja läätsedega minipitsade tegemine nõuab natuke aega ja viitsimist, kuid tasub vaeva kuhjaga ära!

 

Põhja jaoks

1 väike maguskartul ehk bataat

2 dl täisterakaerajahu

2 dl nisujahu

1 tl küpsetuspulbrit

2 dl taimset piima

2 spl rapsiõli või muud taimeõli

1 tl soola

 

Täidise jaoks

2 dl keedetud rohelisi läätsesid

4 suurt või 6 väiksemat tomatit

1 sibul

2 küüslauguküünt

1 tl soola

½ musta pipart

2 tl jahvatatud paprikat

1 spl maitserohelist: basiilikut, oregaanot, tüümiani vm

veidi oliiviõli või muud taimeõli

Soovi korral: riivitud veganjuustu

 

Juhised

Kõigepealt pese ja koori maguskartul ja lõika tükkideks. Pole vahet millisteks, sest pärast läheb see püreena taigna sisse.

Keeda maguskartuli tükke vees, jättes nad peaaegu vee alla. Samal ajal kui maguskartul keeb, jõuad tükeldada tomatid, sibula ja küüslauguküüned väikesteks tükkideks või lasta blenderis kõik korraga püreeks.

Seejärel tuleb tomati-sibula segu keeta umbes 15 minutit (potis või pannil), et üleliigne vedelik haihtuks. Ära lisa vett juurde! Õli võid natuke panna. Tumepunaseks muutunud tomatipasta sisse saab segada maitseained ja keedetud läätsed.

Maguskartuli tükid on kindlasti juba pehmed. Mida pehmemad, seda lihtsam on need koos keeduveega püreestada kas kahvli või saumikseri abil. Antud kogusest peaks tulema umbes 3 dl maguskartuliputru, suurema maguskartuli puhul võib putru üle jääda.

Kui maguskartulipuder on valmis, sega sisse nisujahu, kaerajahu, sool, rapsiõli ja taimne piim. Sega saadud pitsatainas korralikult läbi.

Tõsta puder küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormile 9 kuhjakesena. Putru jagub veel mõned lusikatäied teisele ahjuvormile. Aja puder veidi laiali, jättes keskmise osa servadest veidi madalamaks, et täidis püsiks ilusti peal. Ära veel täidist lisa.

Küpseta pitsasid ilma täidiseta umbes 5 minutit 200 kraadi juures. Pane seejärel 1 supilusikatäis täidist igale minipitsale peale. Vegan juust (nt Violife) sobib peale raputamiseks suurepäraselt. Küpseta koos täidisega 10–15 minutit.

Kaunista värske basiiliku, rukola, tüümiani või mõne muu maitserohelisega ja paki ilusasse karpi!

 

Vegan neljapäev - minipitsad maguskartuli ja läätsedega