Selle augustikuu keskneljapäevane retsept pärineb Madis Arumäe köögist. Tema tegemisi saab jälgida instagrammist myvegfeast nime alt.
- Toit ja aiandus
- Tekst ja foto: Madis Arumäe
- 15. august 2019
Porgandi-apelsini toorkook
Üle kahe aastasel teekonnal veganina olen valmistanud erisuguseid kooke, kuid porgandi-apelsini toorkook on kindlasti üks minu lemmikuid. Inspiratsiooni sain iseendalt. Kuna olen küpsetanud mitmel korral porgandi-apelsini keeksi, siis tekkis huvi, kuidas porgand ning apelsin küpsetamata kujul kokku sobivad – sobisid ja nii see alguse saigi!
KOOSTISOSAD:
Põhi:
225g mandleid
75g kaerahelbeid
125g datleid
50ml kookosõli
Täidis:
250g kooritud porgandeid
2 apelsini
125g datleid
1,5tl kaneeli
Kreem:
250g india pähkleid
1tl vanillisuhkrut
3spl sidrunimahla
1spl apelsinimahla
400ml kookospiima (külmkapi külm)
75ml kookosõli
Kõigepealt valmista koogipõhi. Loputa mandlid ja aseta need blenderisse purustamiseks ning seejärel vala purustatud mandlid suuremasse kaussi. Leota datleid 5-10 minutit kuumas vees ning blenderda, kuniks datlid on muutunud ühtlaseks kreemiks. Sega kausis kokku purustatud mandlid ja kaerahelbed, seejärel lisa datlikreem ning kookosõli. Sõtku segu ühtlaseks massiks ning vajuta ühtlaselt koogivormi põhja. Pane koogivorm külmkappi kuniks valmistad täidise.
Leota datleid 5-10 minutit kuumas vees ning blenderda ühtlaseks kreemiks. Riivi porgandid ja apelsinid. Lisa riivitud segule datlikreem ja kaneel. Samuti pressi segule ühe apelsini mahl. Sega mass korralikult läbi. Aseta täidis ühtlaselt koogipõhjale ning pane külmkappi.
Kreemi tegemiseks vajad vähemalt 8 tundi leotatud india pähkleid. Loputa pähklid ja aseta need koos vanillisuhkru, sidruni- ja apelsinimahlaga blenderisse ning blenderda kreemjaks (võid vajadusel lisada taimset piima). Vala kreem kaussi, kuhu lisad kogu kookospiima tahke osa ja 2spl vedelat osa ning kookosõli. Sega kausitäis korralikult läbi ja aseta koogivormi. Enne serveerimist hoia kooki 3-4 tundi külmkapis.
Kaunista kook meelepäraselt.
Retsept ilmub koostöös Eesti Vegan Seltsiga
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta