Ilmselt mõtlevad vähesed kokteilinautlejad sellele, milline on nende reedeõhtuse Mojito mõju keskkonnale. Põlu alla sattunud plastikkõrred on tegelikult vaid jäämäe tipp, arvestades kui palju klaasi sisust jõuab lõpuks prügikasti.

Seetõttu on joogimaailmas pead tõstmas uus trend – zero-waste ehk „nulljäätme“ kokteilid. Nende valmistamisel lähtutakse põhimõttest, et kokteili tehes peab alles jääma minimaalselt toidujäätmeid. Koskenkorva brändisaadiku Mikael Karttuneni sõnul on zero-waste kokteilide komponendivalik väga lai – kasutust leiavad nii banaanikoored kui ka avokaadokivid.

 

Kolm on kokteiliseadus

 

Päris jäätmevabalt on põnevaid kokteile valmistada keeruline. Zero-waste kokteilide trend seab ennekõike eesmärgiks kasutada igat joogikomponenti vähemalt kolmel viisil ning vähendada nii prügikastis lõpetava toidu hulka. See nõuab kokteilimeistritelt suurt loovust, pannes neid harjumuspäraseid koostisosi värske pilguga vaatama ning uusi komponente katsetama.

Mikael Karttuneni sõnul peaks näiteks igast puuviljast saama valmistada nii vedelat koostisosa kui ka garneeringut.

”Isegi nii tavalise puuvilja nagu apelsini kasvatamine on väga ressursikulukas. Kui kasutame värskest apelsinist ainult mahla, siis on see raiskamine, arvestades, kui palju energiat, vett ja muid ressursse kulub vilja kasvatamisele ja transpordile. Kui aga kasutame ka apelsinikoort joogi kaunistamiseks või teeme allesjäänud viljalihast kuivatatud apelsinikrõpsud, on selle jalajälg hoopis väiksem. Biojäätmete hulga vähendamine on siin oluline lisaboonus,” sõnas ta. 

Teatud komponentide kasutamise viisid on aga piiratud, mistõttu tasub neid kokteile valmistades hoopis vältida. ”Alati tasub mõelda, kui kaugelt komponent meie joogiklaasi jõuab. Näiteks granadilli imporditakse kaugest troopilisest vööndist, kuid kokteilis saame sellest kasutada vaid selle mahla. Seega ei ole granadill kuigi jätkusuutlik valik,” sõnab Karttunen.

 

Eelista kohalikku

 

Eksootiliste viljade asemel soovitab Koskenkorva brändisaadik vaadata kohalike, meie lähiregioonis või suisa enda aias kasvavate hooajaliste koostisosade poole. ”Meie oma hooajalistest marjadest nagu maasikas ja vaarikas saab kasutada mahla ja viljaliha. Viimasest on võimalik valmistada shrubi ehk marjapüreed, millest mahl on välja kurnatud, kuid mis annab kokteilidele väga tugeva marjamaitse ja intensiivse värvi,“ räägib ta.

„Samuti on väga tänuväärne komponent õun, mida saab kokteilides kasutada kolm korda. Koorest saab valmistada õunavett, mahla saab otse kokteili lisada ning viljaliha massi saab kasutada kuivatatud õunapüree tegemiseks, mida saab omakorda purustada pehme õunamaitsega õunatolmuks,“ õpetab kokteilimeister. 

Ka oma köögis tekkivad ülejäägid saab kokteilide heaks tööle panna. Kui armastad banaane, siis ära viska selle koori otse prügikasti. Kasuta neid enne koostisosana põneva banaanisuhkru valmistamiseks, millega  kokteile või magustoite maitsestada.

„Aseta banaanikoor suhkruga täidetud anumasse ning jäta seisma. Mõne päeva pärast on sul banaanimaitseline suhkur,“ jagab Koskenkorva brändisaadik näpunäiteid. Tema sõnul võib huvitavat kokteililisandit saada ka siis, kui jätta salati valmistamiseks kasutatud avokaadokivid alles.

„Eemalda toatemperatuuril kuivanud 5–10 avokaadokivilt pruunikas koor, purusta kivid blenderiga ja rösti puru pannil keskmisel kuumusel. Lisa segule pool liitrit vett ja pool kilo suhkrut ning lase keema. Lase vedelikul enne avokaadotükkide väljakurnamist ööpäev pudelis maitsestuda ning tulemuseks on hõrk mandlimaitseline siirup ehk avokaadokivi Orgeat,” õpetab ta.

Rikasta samuti oma nädalavahetuse õhtut ning proovi kätt zero-waste kokteilide valmistamisel! Selleks pakub Mikael Karttunen kaks põnevat retsepti: 

 

WINTER BANANA SOUR

 

Winter Banana Souris kohtub eksootiline banaan hapuka õunaga. Kokteili põhjaks on Koskenkorva Climate Action viin ning särtsakat nüanssi lisab garneeringuna kaneel. Enne kui Winter Banana Souri šeikima asud, kanna hoolt, et sul oleks kokteili ideaalseks serveerimiseks jääkuubikuid ning viskiklaasid.

Vaja läheb

40 ml Koskenkorva Climate Action viina

30 ml kohalikku päritolu kohandatud happelisusega õunamahla*

2 tl banaanisuhkrut

3 tilka kikerherne vedelikku (konservist)

*Kohandatud happelisusega õunamahla valmistamiseks lisa ühele liitrile õunamahlale 20 g sidrunhapet ning sega kuni sidrunhape on lahustunud.

Lisa koostisosad koos jääkuubikutega šeikerisse ning šeigi intensiivselt. Kurna šeikeri sisu klaasi ja täida klaas jääga. Raputa garneeringuks peale kaneeli.

 

XMAS OLD FASHIONED

 

Xmas Old Fashioned kokteili talviselt tummine ja suitsune mekk tuleb erilisest Koskenkorva Sauna Barrel viinast, mida on hoitud põletatud tammevaatides. Kokteil on justkui loodud õdusateks jõulukuu õhtuteks ning praksuva kaminatule ees nautimiseks. Xmas Old Fashioned avab oma iseloomu kõige paremini serveerituna jääkuubikutega ning viskiklaasides.

Vaja läheb

40 ml Koskenkorva Sauna Barrel viina

5 ml Triple Seci

Törts absinti

20 ml selget õunamahla

10 ml avokaadokivi Orgeati

Lisa komponendid koos jääga klaasi. Sega kuni jää piisavalt sulab, et kogu klaas oleks täidetud. Vajadusel lisa veel mõni jääkuubik. Garneeringuks kasuta jõuluvürtse (näiteks tähtaniisi või kaneelipulka).