Oktoobrikuu oli õiglase kaubanduse kuu. Bioneer.ee koostöös Fairtrade, Zuzu, ja MTÜ Mondo viisid sel puhul läbi õiglase kaubanduse teemalise kirjutamisvõistluse. Osalema olid oodatud kõik koolinoored, keda huvitab teadlik tarbimine, keskkond ja globaalne jätkusuutlik areng. Meile on saabunud palju kaastöid, mida jõudumööda avaldame. Täna avaldame Are koolis õppiva Mia-Liis Ristal loo pealkirjaga: "Miks õiglane kaubandus on minu jaoks oluline?"

Õiglane kaubandus on minu jaoks oluline, sest see aitab kaasa õiglasemale ühiskonnale. See tagab, et arengumaade põllumajandustootjad ja töötajad saavad oma kaupade eest õiglase hinna ning neid koheldakse nõuetekohaselt ja lugupidavalt. Samuti edendab see säästvat arengut ja aitab kaasa keskkonnakaitsele. Kui me ostame õiglase kaubanduse kaupu, toetame süsteemi, mis seab inimesed ja keskkonna kasumist kõrgemale.

Õiglane kaubandus tähendab minu jaoks enamat kui lihtsalt mõne Fairtrade-sertifikaadiga toote ostmine. See tähendab, et me muudame oma suhtumist ostetavatesse kaupadesse ja nende valmistajatesse. See tähendab, et maailm muutub õiglasemaks ja võrdsemaks kohaks. 

Mäletan, et ühel aastal oli mul kodutöö, mille käigus pidin pilte tegema teatud hulga Fairtrade'i sertifitseeritud kaupu poes. Läksin ühte loodustoodete kauplusesse ja sealne personal oli minu sertifikaatide otsimisel üsna abivalmis. Ta andis mulle ka veidi teavet nii Fairtrade’i kui ka tavaliste toodete kohta, kust need on pärit ja kuidas seal talunikke koheldakse. Mäletan, et olin tõesti šokeeritud, et inimestele makstakse nende töö eest nii vähe ja et neid koheldakse sageli halvasti. Mida rohkem ma Fairtrade'i kohta teada sain, seda enam mõistsin, kui oluline on neid põllumajandustootjaid toetada. 

Sellest ajast alates mõtlesin ma, mida tähendab õiglane kaubandus ja miks see on eluliselt tähtis. Mõistsin, et õiglane kaubandus on palju enamat kui lihtsalt paremate hindade või paremate töötingimuste tagamine põllumajandustootjatele. See tähendab ka seda, et põllumajandustootjatele antakse sõnaõigus selles, kuidas nende kaupadega kaubelda. See tähendab, et inimestele antakse võimalus ise oma elu juhtida ning püüelda oma perede ja kogukondade parema tuleviku poole. 

Mis teeb õiglase kaubanduse minu jaoks nii oluliseks? Sest see on üks väike viis, kuidas ma saan anda oma panuse maailma paremaks muutmisse.