Orkla Grupi hiljutise jätkusuutlikkuse uuringu kohaselt leiab kaks kolmandikku Eesti inimestest, et vegan ja taimse toidu valik poelettidel pole piisav ega lihtsasti leitav. Taimsetest alternatiividest tunnevad Eesti inimesed puudust ka väljas söömas käies.
- Toit ja aiandus
- 6. aprill 2022
- Foto: Kurkide pakendamine ühekordselt kasutatavatesse klaaspurkidesse Orklas / Orkla
Uuring viidi läbi Skandinaavias ja Balti riikides: Eestis, Lätis, Leedus, Soomes, Rootsis, Taanis ja Norras. Uuringu järgi on kaubanduses ja toidukohtades pakutava taimse toidu valikuga enim rahul soomlased.
Orkla Eesti, mille alla kuuluvad eestlastele tuntud brändid nagu Kalev, Põltsamaa, Pai Smuuti ja Naturli, 2021. aasta toodangust moodustas vegetaarne toit 93% käibest. „Lisaks taimsetele puuviljasmuutidele, moosidele, mahladele ja köögiviljahoidistele pakub Põltsamaa ka lihavaba värskekapsaborši ja valikut valmissuppe. Spetsiaalseid taimseid alternatiive leiab Naturli soja- ja hernevalgust šnitslite ja pihvide valikust,“ tõi Orkla Eesti jätkusuutlikkuse juht Evelin Heiberg näiteid.
Riikide lõikes peetakse taimse toidu valimisel kõige olulisemaks toidu maitset, samuti hinda, toidu tekstuuri ja konsistentsi ning kõige ebaolulisemaks seda, et taimne toit maitseks lihale sarnaselt. Lihale sobiva asenduse leidmiseks on Eesti inimesed proovinud enim taimseid vorste ja viinereid, burgeripihve, jooke ja valmistoite.
Kuigi taimse toidu vastu tunneb huvi üle poole Eesti inimestest, siis igapäevases toitumises väldib liha vaid viiendik. 35% vastanute hinnangul pole taimne toit piisavalt vahelduslik ja 28% leiab, et taimne toit ei maitse hästi.
Liha söömine on aasta-aastalt vähenenud igas uuringus osalenud riigis ja seda trendi veab selgelt noorem generatsioon. Kui Taanis ja Rootsis on planeedi hüvanguks oma igapäevast liha tarbimist piiranud pea kolmandik mõlema riigi elanikkonnast, siis Eestis ja Lätis vaid kümnendik.
„Samas on inimeste valmisolek liha söömist piirata suurem kui see tegudes väljendub. Uuringu kohaselt on liha tarbimist valmis vähendama 20% eestimaalastest. Ehk teisisõnu oleks sobivatel tingimustel – näiteks mitmekülgsem taimse toidu valik poodides – liha söömist piiravaid inimesi Eestis tänasest kaks korda enam,“ lisas Heiberg.
Juba kolmandat aastat järjest rahvusvahelise uuringufirma Ipsose poolt läbi viidud ja Orkla Grupi tellitud uuring viidi läbi seitsmes Põhja- ja Baltimaade riigis: Norras, Rootsis, Soomes, Taanis, Eestis, Lätis ja Leedus. Kokku osales uuringus 1000 inimest igast riigist.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta