Disainöö raames toimus töötuba-konkurss Eesti eine, kus selgitati välja tervislik Eesti amps, mis pakuks vaheldust kiirtoidukettides pakutavatele tavapärastele roogadele ning võiks samaaegselt olla ka Eestit esindav suveniir.
Disainöö raames toimus töötuba-konkurss Eesti eine, kus selgitati välja tervislik Eesti amps, mis pakuks vaheldust kiirtoidukettides pakutavatele tavapärastele roogadele ning võiks samaaegselt olla ka Eestit esindav suveniir.
- Bioneeri uudised
- Disainiöö
- 28. september 2010
Kohal oli neli disaineritest ja kokkadest koosnevat võistkonda, keda juhendas Hollandi disainer ja materjalitundja Simone de Waart (Material Sense). Lähteülesandeks oli luua kodumaine ja tervislik amps, mis oleks originaalse maitsega, ökoloogiliselt ja elegantselt pakendatud ning võiks olla ka suveniir või kingitus Eesti külalistele või turistidele.
Žürii, kuhu kuulusid Simone de Waart, Presidendi Kantselei kokk Inga Paenurm, Tank'i loovjuht Alari Orav ning Eesti Disainerite Liidu esinaine Ilona Gurjanova hindas töid kuues kategoorias toidu maitset ja originaalsust, pakendi ideed, kontseptsiooni originaalsust, eestipärasust, teostatavust ja nime kõlavust.
Esikoha pälvis tekstiilikunstnike Monika Järgi ja Mae Kivilo võistkonna loodud Odraamps. Odraamps kujutas endast piklikus minimalistlikus pakendis krõbeleivast koorikuga odrapudrust täidisega ampsukesi, mida on mugav ka tänaval või liikudes süüa. ürii hindas võidutöö puhul eelkõige maitse originaalsust ja eestipärasust, mugavat pakendit ja kõlavat nime.
Punktiarvestuses jäi teiseks KEHA 3 disainerite Tarmo Luisu ja Margus Triibmanni moodne burger Märss, mida peeti just maitse osas üheks favoriidiks. Disainerid võtsid rahvusvaheliselt tuntuima kiirtoidu hamburgeri ja tegid temast tervisliku ja maitsva eine. Burgeri ümber on pakendina sellerileht, mille saab pärast ära süüa.
Ära märgiti ka Jan Grapsi ja Ken Ruudu Hot Potato, mille pakend oli küll kõige suurema tootmisvalmidusega ja atraktiivsem, ent toidu osas mitte kõige originaalsem - täidisega kartul on juba Eesti kiirtoidukettides saadaval. Neljas eine - Grandwich pakkus välja kaks varianti - täidisega karask tänaval söömiseks ja täidiseta suveniiriks.
Loodetavasti jõuavad mõned töötaoas esitletud Eesti eine prototüübid edasiarendatud ja täiendatud kujul ka kiirtoiduputkadesse - poelettidele.
18. novembril esitlevad disainerid Odraampsu prototüüpi Eesti Toiduainetööstuse Liidu konverentsil.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta