Idud sisaldavad rikkalikult kiudaineid ja vitamiine. Nad pakuvad silmailu ning peletavad ka kevadväsimust. Idude kasvatamine ja söömine ei ole enam ammu ainuüksi taimetoitlaste harjumus.
- Tarbimine ja tervis
- Katrin Jõgisaar, Bioneer.ee
- 29. aprill 2011
Kevad on loomulik aeg uue elu tärkamiseks. Idu kasvamine seemnest on taime aktiivse elu algus. Sellepärast sisaldavadki idandid suures kontsentratsioonis väärtuslike ensüüme, proteiine, mineraalaineid, mikroelemente ning looduslikke vitamiine.
Idandamise käigus tõuseb seemne vitamiinide sisaldus ja vallanduvad mitmed biokeemilised protsessid, mis tõstavad idandite toiteväärtust kordades. Idandatud seemned on tõsisteks konkurentideks apteekides müüdavatele toidulisanditele.
Idanditele omistatakse tervendavat mõju nina-, kurgu-, kopsu- ja nahahaiguste puhul. Abi saab ka nakkushaiguste korral. Pidev idude söömine ennetab külmetushaigusi ja parandab juuste ning peanaha tervist.
Idanditest on abi ka kaalujälgijatele, kuna selle tervisliku toidulisandi kalorsus on madal. Näiteks mungoa idud annavad 100 grammi kohta 30 kalorit, sojaoad aga 90 kalorit.
Kuigi idanditel on sõltuvalt taime sordist erinev valmimisaeg, peetakse parimaks kolme päeva vanuseid idusid. Pärast seda hakkab taim jõudsalt kõrgusesse kasvama ja ise toitaineid aktiivselt tarbima.
Tänapäevane seemnevalik on mitmekesine ning sobiva sordi leiab nii maheda, vürtsika kui ka mõrkja maitse eelistaja. Poelettidelt võib leida läätse-, rõika-, sinepi-, tatra-, nisu-, mungoa-, brokkoli-, punase kapsa, kressi-, basiilika-, lutserni- ja seesamiseemneid. Müügil on ka mitmeid seemnesegusid. Idandamiseks vajalikke seemneid leiab nii suuremate kaubanduskeskuste tervisekaupade letist kui ka loodustoodete poodidest.
Seemneid sobib idandada taldrikul, purgis, kandikul või spetsiaalses idandamisnõus. Oluline on, et idud oleksid kogu aeg niisked.
Keskküttega ruumides võib idandamisnõu katta niiske paberrätiku või marlitükiga. Soovitatav on panna nõu aknalauale valguse kätte. Enne idandamist tuleb seemneid hoolikalt loputada ning soovitatavalt 12 tundi toasoojas vees leotada. Seemneid ei tasu idanema panna liiga paksu kihina, sest nad kasvavad ja paisuvad oluliselt.
Kasvavaid idusid soovitatakse päevas kaks korda loputada ning pärast loputamist üleliigne vesi eemaldada.
Eriti hästi sobivad idud pajaroogadesse, suppidesse ning salatitesse. Enne söömist idusid keetma ei pea. Suppidesse ja pajaroogadesse lisatakse idud viimasena, et vitamiinid kuumutamisega ei hävineks.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta