Veebruaris esitleti Tallinna Tehnikaülikooli inseneriteadlaste ja Stockmanni spetsialistide koostöös loodud innovaatilist seadet nimega Violetta. Seadet kasutatakse igapäevaselt Stockmanni toiduosakonnas.
- Toit ja aiandus
- 17. veebruar 2021
- Foto: Pixabay, CC Public Domain
UV-kiirgusega puhastava seadme Violetta tellis Stockmann ja valmistasid Tallinna Tehnikaülikooli inseneriteadlased. Seade puhastab kliendi korduvkasutatava toidukarbi bakteritest ning tagab puhtuse 8 sekundiga ohutult ning operatiivselt. Just ultraviolettvalgus peatab bakterite paljunemisvõime ja tagab karbi steriilsuse. Tavaliselt kasutatakse seda meetodit meditsiiniseadmete steriliseerimiseks.
Seadme loonud Tallinna Tehnikaülikooli inseneriteadlane Toivo Tähemaa kinnitas: „Ühekordsed toidukarbid on olnud suur probleem rohelisele mõtteviisile. Tootearendajale on probleemid alati meele järele olnud ning nende lahendamine on põnev väljakutse! Meditsiinis on sarnaste seadmete kasutamine üldlevinud, uudne on Violetta kasutamine just jaekaubanduses. Violetta toob meditsiinilise puhtuse toidu kaasamüüki.“
Violetta sai alguse Stockmanni klientide ettepanekust pakendada toitu kaasa nende endi toidukarpidesse, et säästa loodust, vähendada ühekordsete pakendite kasutust ning nautida maitsvat, kvaliteetset ning tervislikku toitu.
Stockmanni müügidirektor Mairika Juhandi ütles, et seadme kasutusviis on unikaalne: „Ei ole teada, et kuskil maailmas puhastataks nii toidukarpe. Tehnikaülikooli teadlased on Violetta loomisel lähtunud Stockmanni soovidest karpide suuruse ja seadme efektiivsuse osas. Ka on võetud arvesse, et seade oleks klienditeenindajatele ohutu ja mugav kasutada.“
TalTechi mehaanika ja tööstustehnika instituudi vanemteadur Martinš Sarkans lisas: „Violetta juhtimiselektroonika on valitud selliselt, et oleks tagatud kasutusmugavus. Näiteks saab puhastusprotsessi kestvust vajadusel lihtsalt ümber programmeerida.“
Seadme väljatöötamisel tegid tihedat koostööd jaekaubanduse spetsialistid Stockmannist ning TalTechi mehaanikainsenerid ja toiduteadlased – nii leiti optimaalne puhastustugevus ning aeg, mille jooksul hävivad karbis olevad bakterid.
Tehnikaülikooli toiduteaduse osakonna dotsent Inga Sarand tegi katseid, et kontrollida seadme efektiivsust.
Inga Sarandi selgitab: „Külvasime toidukarpidesse söötme ja bakterid ning seejärel töötlesime pooled neist UV-puhastusseadmes. Pärast 24-tunnist inkubatsiooni Violettas töödeldud toidukarpides baktereid ei tuvastatud.“
Stockmanni klientidelt saadud tagasiside ajel unikaalses koostöös Tallinna Tehnikaülikooliga väljatöötatud ainulaadne lahendus Eestis on oluline pakendite ühekordse kasutamise vähendamise algatuseks soodustades taaskasutust ja säästvat elustiili.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta