Eesti Rahva Muuseum võtab 30. oktoobrist 2. novembrini luubi alla jätkusuutlikkuse igapäevaelus. Kutsume Teid kaasa mõtlema ning rääkima.

  • Bioneeri uudised
  • 9. oktoober 2024
  • Foto: Naine graveerib kivi Viljandi Pärandusfestivalil / Janek Jõgisaar, Bioneer.ee

Rahvusvaheline konverents „Jätkusuutlikkus praktikas: isetegemine, parandamine, taaskasutus ja innovatsioon” toob Tartusse 83 esinejat rohkem kui 15 riigist Euroopast ja kaugemaltki. Piletimüük sündmusele on avatud 15. oktoobrini.

Rahvusvaheline konverents heidab valgust parandamisele, taaskasutusele ja argisele leiutamisele nii minevikus kui ka tänapäeval, mis on osa jätkusuutlikust tarbimiskultuurist. Kliimakriisi tingimustes otsitakse konverentsil näiteid ja õppetunde kultuuri ja ajaloo kujundatud säästlikest tegevusviisidest, millel võib olla oma roll kestlikuma tuleviku loomisel.

Konverentsi peakorraldaja, ERMi teadur Tenno Teidearu toob välja, et isetegemine, parandamine ja taaskasutus on minevikus olnud tavapärane osa tarbimiskultuurist mitmetes kultuurides, sh ka läänemaailmas. Kuid kaasaja heaoluühiskonnas on need väärtused kaotanud oma keskse rolli. „Konverents toob kokku teadlased ja spetsialistid paljudest riikidest ja regioonidest, et tutvustada traditsioonilisi jätkusuutlikke tegevusviise ning uusi kogukondlikke ettevõtmisi, mis lähtuvad ringmajanduse põhimõtetest ja kultuuripärandist.”

Konverentsil osalejad saavad nelja päeva jooksul kuulata ettekandeid, mis lahkavad isetegemist ja innovatsiooni läbi aegade ning osa võtta töötubadest ja tuuridest. Lisaks kultuuriteadlastele ja muuseumispetsialistidele jagavad oma teadmisi ka käsitööteadlased, disainerid ning muutuste eestvedajad. Konverentsi plenaarettekandeid teevad Cornelli Ülikooli professor Steven J. Jackson USA-st ning Andrés Bello Ülikooli professor Tomás Errázuriz ja San Sebastiáni Ülikooli professor Ricardo Greene Tšiilist.

Sündmuse akadeemiline programm toimub 31. oktoobril ja 1. novembril Eesti Rahva Muuseumis. Tervikprogramm sisaldab ka Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi näituse „Peedist pesumasin” külastust 30. oktoobril ning 2. novembril tuure Tartu avalikesse parandustöökodadesse, kogukonnaeda ja toidujagamise võrgustikuga tutvumist.

1. oktoobrist on muuseumi A-fuajees avatud ka teemakohane näitus. Külastajatel on võimalik võrrelda, kas ja kuidas erinevad meie ajalehe taaskasutamise viisid teisel pool maakera asuvast Tšiilist. Näitus „Igapäevane kasutus“ vaatleb ajalehtede koduse taaskasutuse peaaegu piirituid viise.

Konverentsile registreerumine on avatud kõigile huvilistele kuni 15. oktoobrini. Neile, kes kohale tulla ei saa, oleme loonud soodsama hinnaga võimaluse osaleda veebi vahendusel

Konverentsi korraldab Eesti Rahva Muuseum koostöös näituseprojektiga „Peedist pesumasin“, mida kureerivad Eesti Maanteemuuseum, Eesti Põllumajandusmuuseum ja Tartu Linnamuuseum. Konverents ja näitus on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmist.

Programm ja rohkem infot konverentsi kodulehel.