1. mail andis maaeluminister Tarmo Tamm Alatskivi lossis Peipsimaale üle rändkahvli, millega kuulutati avatuks Peipsimaa maitsete aasta. Kohaliku toidu tutvustamiseks hakatati Maaeluministeeriumi eestvedamisel alates 2016. aastast valima Eesti toidupiirkondi.
- Toit ja aiandus
- 3. mai 2017
„On austamist väärt, et Peipsimaa põllumehed, toidutootjad, kohvikute ja restoranide eestvedajad on oma kohalikku toitu ja toidukultuuri hoole ja armastusega elus hoidnud ning edasi arendanud. Aasta toidupiirkonna tiitel on tunnustus seni tehtud töö eest, aga ka võimalus selle aasta jooksul näidata, mida head ja paremat Peipsi kandis toodetakse ja mida siin külalisena maitsta saab,” ütles maaeluminister Tarmo Tamm.
„Kohalikud toitumistavad ning kohalik toidukultuur on ka Eesti erinevates piirkondades mõnevõrra erinevad ning Peipsimaa maitsete aasta pakub hea võimaluse 2017. aastal just Peipsi toidukultuuriga paremini tuttavaks saada. Välja on töötatud kvaliteedimärgis Peipsi Toit, mille väärtusi ja edasikandjaid püüame selle aasta jooksul laialdaselt tutvustada,” ütles MTÜ Peipsimaa Kogukonnaköök projektijuht Triinu Akkermann.
Peipsimaa maitsete aasta tiitliga kaasneva rändkahvli andis Alatskivi lossis Peipsi järvega piirnevate omavalitsuste ning Peipsimaa Kogukonnaköök MTÜ esindajatele üle maaeluminister Tarmo Tamm. Rändkahvel liigub koos aasta toidupiirkonna tiitliga mööda Eesti toidupiirkondi.
Peipsimaa maitsete aastat veab Maaeluministeerium koostöös Peipsimaa Kogukonnaköök MTÜ-ga. Peipsimaa toidupiirkonda kuuluvad nelja maakonna kakskümmend omavalitsust: Ida-Virumaalt Alajõe, Lohusuu, Iisaku, Tudulinna ja Avinurme vallad; Jõgeva maakonnast Mustvee linn, Torma, Kasepää, Saare ja Pala vallad; Tartumaalt Alatskivi, Peipsiääre, Piirissaare, Vara, Võnnu ja Meeksi vallad ning Kallaste linn; Põlva maakonnast Räpina, Mikitamäe ja Värska vallad.
Eesti toidukultuuri mitmekesisuse tutvustamiseks valitakse alates 2016. aastast Eesti toidupiirkonda, mille kohalikule toidule ja toidukultuurile pööratakse aasta jooksul suuremat tähelepanu. Koos tiitliga antakse toidupiirkonnale üle ka 1,5 meetri pikkune kahvel. 2016. aastal kandis tiitlit Hiiumaa.
Peipsimaa maitsete aasta on osa müügiedenduskavast „Eesti toit 2015–2020”. Varem on Maaeluministeerium koos koostööpartneritega korraldanud kava raames Eesti toidu väljaku 2014. aasta laulupeol „Aja puudutus. Puudutuse aeg”, 2015. ning 2016. aastal toimunud üle-eestilised avatud talude päevad ning nii 2015. kui ka 2016. aastal toimunud Eesti toidu kuu.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta