Santa Maria on juhtiv maitseainete ja eksootiliste, maailmaköögist inspireeritud toidukontseptsioonidega tegelev ettevõte. Oma südameasjaks on nad võtnud jätkusuutliku toidu tootmise ja toidukultuuri edendamise, seejuures maitses ja kvaliteedis järeleandmisi tegemata. Seega on täiesti loogiline, et aprillis võttis ettevõte osa Taimse Teisipäeva kolmenädalasest Taimetoidu Väljakutsest.
- Toit ja aiandus
- 14. mai 2021
- Foto: Pressifoto
Ka varem on erinevad ettevõtted oma kollektiividega väljakutsest osa võtnud, kuid seekordne koostöö Taimse Teisipäeva ja Santa Maria vahel oli täiesti uuel tasemel.
"Teame, et eestlaste toidulaua jalajälg on suur ning tõstes taimse toidu osakaalu oma menüüs, võime seda oluliselt vähendada. Samuti tahtsime tõestada, et taimne toit ei ole kindlasti igav ega maitsetu – Santa Maria seisab hea selle eest, et iga roog säraks oma parimas maitserüüs,” räägib Santa Maria turundusjuht Ave-Stina Udam.
Santa Maria ja Taimse Teisipäeva tiimid panid pead kokku, et fännidele meie toiduvalikute keskkonna- ja tervisemõjudest rääkida ning taimse toiduga katsetamine võimalikult lihtsaks teha. Tulemuseks on lühikesed ja selged videod nii toiduvalikute kui toiduvalmistamise kohta. Jagasime osalistele ka Tex Mex, Aasia ning BBQ teemalisi kokkamiskomplekte koostöös Toiduakadeemiaga.
Samuti võtsime kampa restoranides taimset toitu edendavad Chefs for Change saadikud Maru Metspalu, kes töötas välja üheksa põnevat retsepti, ning Aldur Soosalu, kes tegi ülevaatliku video taimse toidu maitsestamise nippidest. Kõiki videoid ja retsepte saad vaadata Santa Maria kodulehelt.
Uurime aga lähemalt, millised kogemused ja muljed väljakutses osalenud töötajatel taimetoidust jäid.
Lihtsad retseptid koos õigete koostisosadega on kõige tõhusam viis taimetoitudega tutvuda. Enda jaoks leidsin näiteks uue lemmiku, kikerhernejahu, ja juba ongi pakk kapis olemas!
– Merilyn Jõearu
Valmistasin Aasia menüüd ja lühidalt öelduna – suurepärane! Pikemalt, kõik käigud olid üsna lihtsasti valmistatavad ja ei nõudnud väga suuri kokkamisoskusi. Ja tegelikult ka, kõik maitsed olid imelised!
– Mihkel Jürimaa
Meile väga meeldis taimetoiduga katsetada. Eriti meeldisid rebitud kaeraga nachod, me ei teinud küll vahet, et seal hakkliha sees polnud. Neid oleme hiljem ka uuesti teinud. Aitäh võimaluse eest, meil oli väga lõbus!
– Kaili Aver
Mulle väga meeldis katsetada taimseid retsepte ja tuleb välja, et see ei ole midagi keerulisemat kui tavapärasemad argipäeva kokkamised. Suur üllatus ja lemmik oli musta oa hummus, mis on nüüd ka nö hummuste retseptikogu uus baasliige. Kuna taimsed piimad on juba meie peres tihti kasutusel, siis uus õpitud nipp oli ka tsitruse lisamine kaerakoorele.
– Heli-Liis Pihlak
Taimetoidu Väljakutse sai alguse 2019. aasta sügisel ning sellel on olnud pea 10 000 osalejat. Väljakutse eesmärk on kiirkursusena aidata kõigil soovijatel lihatarbimist vähendada ja lihtsate nippidega taimset toitu eelistada. Kui soovid ka oma kollektiiviga Taimetoidu Väljakutses osaleda, kirjuta meile info@taimneteisipaev.ee ja leiame just teile sobiva lahenduse!
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta