Jaanipäeval peavad paljud tähtsaks meelde tuletada grill - liha valmistamise nippe ja trikke, aga kui soovid lisada lihale asenduseks ka mõne kerge suvise salati, siis siin on toidufotograaf Helen Nurmsoo retsept, kus saavad kokku maasikas, grilljuust ja küüslaugu - ürdi jogurtikaste. See kerge ja maitsev salat sobib küll ka liha kui kala kõrvale, aga parim nautimiseks ka täiesti eraldiseisva roana.

  • Toit ja aiandus
  • 20. juuni 2024
  • Foto: Värske ja lihavaba salat, küll sisaldab piimatooteid / Helen Nurmsoo

Grilljuustu ja maasikatega suvine salat
 
Läheb vaja:
250 g kirsstomateid
1 pikk värske kurk
1 paksoi
Jääsalatit
1 punane sibul
Mõned oksad värsket basiilikut
250 g maasikaid
200 g Alma küüslaugu-ürdi jogurtikastet
250 g Valio Eila grilljuustu
3 spl palsamiäädikat
Soola
Pipart
Tee nii:

Lõika grilljuustust umbes 1 cm paksused viilud ja grilli mõlemalt poolt 1-2 min kuni pealmine kiht on kuldpruun (või prae pannil kõrgemal kuumusel mõlemalt poolt 1-2 min). Lase jahtuda ja soovi korral lõika väiksemateks tükkideks.
Haki jääsalat, basiilik, punane sibul, paksoi (nii vars kui ka lehed), tükelda kurk, lõika tomatid neljaks, poolita maasikad ja lisa kõik suuremasse kaussi.
Lisa salatisse ka grillitud juust ja sega.
Nüüd lisa palsamiäädikas ja küüslaugu-ürdi jogurtikaste. Maitsesta soola ja pipraga ning sega kõik läbi.
Peale võib kaunistuseks lisada veel mõned maasikad, grillitud juustu viilud ja värsket basiilikut.