15. - 26. juulil toimus Põlvamaal Saarjärvel ja Tartu loodusmajas Erasmus+ noortevahetus, kus kohtusid 28 Eesti ja Itaalia noort vanuses 14 – 19 aastat. Projekti peateemadeks olid toidu tootmine ja tarbimine, toidukultuur ja sellega kaasnevad keskkonnaprobleemid. Projekti algatajateks olid huvikooli Tartu Loodusmaja õpilased ning neid juhendas huviringi õpetaja Gedy Siimenson. 21. oktoobril on kõik huvilised oodatud loodusmajja projekti infoõhtule uudistama, maitsma ja noorte kogemusi kuulama.
- Keskkonnaharidus
- 11. oktoober 2018
- Pildistas Katrin Jõgisaar, Bioneer.ee
Toimunud noortevahetuse idee sündis Tartu loodusmaja noortel juba kaks aastat tagasi peale Nordplus Junior projektis osalemist, et tõsta veel enam noorte teadlikkust keskkonnaprobleemidest ja pakkuda neile võimalust enesearenguks läbi rahvusvahelise koostöö, kultuuridevahelise õppimise ja rahvustoitude valmistamise. Brita Lii Sei, Jürgen Öövel, Merlyn Dunderdale, Katariina Kurina ja Tuuli Annok kirjutasid Erasmus+ programmi oma huviringi õpetaja Gedy Siimensoni eestvedamisel ja juhendamisel projekti pealkirjaga F.O.O.D., mis inglise keeles tähendab toitu. Kuid nimes on ka peidetud sõnum: „Finding Ourselves in Obscure Diversity“, mis tõlkes tähendab eneseotsinguid varjatud mitmekesisuses. Projekti eesmärgiks seati noorte võtmepädevuste arendamine ja keskkonnateadlikkuse kasvatamine mitteformaalse õppimise meetodite kaudu.
Näiteks jagati kõigile osalejatele enne noortevahetusse tulemist konkreetsed ülesanded vastavalt sellele, mis tegevuses keegi ennast tugevaks pidas. Selle tulemusena lavastasid osalejad jahutoodete tootmisega seotud probleemidest nii komöödia, romantilise kui ka kriminäidendi; veeti erinevaid aruteluringe lihatarbimise ja jäätmetekke üle; joonistati riigi põllumajandust kajastavaid koomikseid piimatoodete tarbimise kohta; vesteldi Tiit Rammuliga Põlva Jahiseltsist Eesti jahindusest; uuriti pakendivaba elu võimalikkust ja mikroplasti teekonda kaasõpilase Tiina Jäätsi läbiviidud töötoas; tehti hapukurkidega ampsuteadust Tormi Kotkase eestvedamisel SciKit OÜ-st; õngitseti ja lahati kalu.
Praktilisi tegevusi pakkuvatel ekskursioonidel külastati Sepa Talu, Hellenurme Vesiveskit, Andre Juustufarmi ja Sibulateed, tänu millele õppisid osalejad ise leiba tegema, kitse lüpsma, juustutoodet turustama, sigurikohvi jooma ja rääbist suitsutama. Pealekauba said osalejad teada, kuidas kasvatada sibulaid nii, et pirukas hea tuleks, ja mõistsid, kes on vanausulised. Tagatipuks mindi tõukeratastega metsa marjule, et õhtul ise mustikamoosi valmistada, õpetati maastikul orienteerumist ja prügi sortimist ning kalkuleeriti retseptide teostamiseks vajaminevaid toiduainete koguseid.
Toidukordadel pakutud road valmistasid noored ise, järgides rahvusvahelistes meeskondades tegutsedes nii Itaalia kui Eesti rahvusroogade retsepte. Ühine söögivalmistamine andis hea võimaluse sõprussidemeid tugevdada, õppida kahe riigi toidukultuuri ja rahvusköögi erinevusi. Erinevusi toiduharjumuste vahel tõepoolest leidus: Eesti kultuuriõhtul sai maitsta kama, verikäkki ja hapukapsast ning kuulata Eesti muusikat otse osalejatelt ja tantsida Eesti tantse. Itaallaste kultuuriõhtul valmistati eelroana Bruschette, pearoana Pasta e Lenticchie ja magustoiduks Macedonia.
Osalejate koostöö- ja probleemide lahendamise oskused pandi proovile erinevates meeskonnamängudes, ühistes tegevustes ja programmi teostamise apsakates (tähelepanematus, unustamine, kommunikatsiooniprobleemid), mille lahendamisel olid abiks noortejuhid Jürgen Hendrik Voitka ja Gundra Raissar ning Itaaliast Vincenzo Leone ja Katia Cardano. Unustamatuks kogemuseks itaallastele oli eraldatus ja vaikus Saarjärve puhkemajas, kus ka söögitegemise kogemus omaette katsumuseks osutus. Samuti saadi Peipsi järve ääres Mesi Tare koduõuel telkides, saunas käies ja välikäimlat kasutades palju uudseid kogemusi.
„Ettevõtlikkusest ja loovusest loodusmaja noortel puudust ei tule, samuti mõtlevad nad alati oma tegevustele keskkonnateadlikult. Õpetajatel on võimalus neid toetada, noortega koos toimetada ning tehtust rõõmu tunda,“ lisab huvikooli direktor Signe Söömer.
Itaaliaosaleja Paola sõnab projekti noortevahetusele tagasi vaadates: “F.O.O.D. ei olnud lihtsalt “toiduprojekt”, vaid imeline aeg täis ühiseid tegevusi, üksteise mõistmist ja igavesti kestvate sõprussuhete alustamist. Kogu üritus läks suures plaanis kava järgi ja kõigil osalejatel oli tore. Suure tänu on ära teeninud korraldustiim, kelleta poleks kohtumist toimunud.“ Oodata on jätkuprojekti, sest itaallased laulsid Tartu bussijaamas, et kohtumine ei jää viimaseks.
21.oktoobril on kõik huvilised kogu perega oodatud Tartu loodusmajja (Lille 10) projekti infopäevale, et kuulata noorte elamusi, ise valmistada ja maitsta erinevad toite. Osaleda saab kuni 50 inimest, mistõttu on vaja üritusele registreeruda.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta