Vegan neljapäevade rida jätkub Simone Ilviku retseptiga. Tema toimetusi saab jälgida blogist: www.sidrunhein.ee. Rubriik valmib koostöös Eesti Vegan Seltsiga, veganluse kohta saab lähemalt uurida vegan.ee'st

Tomatikaste:
1 sibul
3-4 küüslauguküünt
2 tomatit
½ pakki sojahakist
1 purk tomatikastet (nt. Barilla, eriti hea on ürtide/basiilikuga)
1,5dl tummist punast veini
2spl suhkrut
soola, ürte (orgeano, tüümian, pune, basiilik jms)

Bešamel kaste:
30g taimset margariini (2 kuhjas spl)
2 spl jahu
5dl taimepiima
pipar, sool, muskaatpähkel (riivitud)

+ lasanje plaate
+ taimejuustu (nt Violife mozzarella või pitsajuust)

Esmalt võta pott, kuhu paned vee ja sojahakkmassi. Lase sel keema tõusta, seejärel keera kuumust veidi maha, lase podiseda 10-15min.

Samal ajal saad ette valmistada tomatikastme. Lõika sibul, küüslauk ja tomatid suuremasse potti, lisa mõned spl vett ja kuumuta pliidil u 10min. Seejärel lisa vein ja tomatikaste koos maitseainetega (ürdid, sool, suhkur). Maitse kastet aeg-ajalt - vajadusel lisa ürte või soola juurde. Selle aja peale on hakkmass piisavalt kaua keenud, kurna sõelale ja vajuta suurema lusika/spaatliga veest tühjast. Kurnatud mass lisa tomatikastmele, keeda madalal kuumusel veel 5min ja tõsta kõrvale jahtuma. Nüüd on hea hetk ahi 200C soojenema panna.

Patune lasanje

Bešameli valmistamiseks läheb vaja väiksemat potti - tõsta pliidile ja lisa margariin, lase sel veidi sulada ning vispelda hulka jahu. Tekib paksem mass, millele tuleb lisada piim. Jätka vispeldamist, et vältida tükkide tekkimist. Nüüd lisa pipart, soola ja riivi hulka muskaatpähkel (u 1/2tl). Jätka mõõdukalt vispeldamist, kuni segu muutub paksemaks. Tõsta kõrvale.

Ahjuvormi põhi kata paraja kihi bešameliga, seejärel lao peale lasanje plaate. Nüüd sega punane ja valge kaste kokku. Lao kihiti lasanjeplaate ja kastet kuni ahjuvorm saab täis. Seejärel lisa riivitud juust ning tõsta 30-40min ahju küpsema.
Kuna ahjud on erinevad, siis tasuks enne välja võtmist noaga läbi lasanje torgata - kui plaadid tunduvad veel kõvad, lase natuke kauem küpseda.

Eesti Vegan Selts