Toidujagamine (Foodsharing) on rohujuure tasandi algatus, mille käigus inimesed või ettevõtted jagavad nende valduses olevat kõlblikku toitu ilma mingi loovutustasuta söögikraami teistele soovijatele. Liikumise eesmärk on ennetada toidu raiskuminekut, säästes selle läbi keskkonda, teiselt poolt aga vähendada kulutusi toidukraamile.
- Bioneeri uudised
- 22. juuli 2021
- Fotod: Viljandi toidujagamine
Toidujagamiskapid ehk toidujagamispunktid on saanud alguse Saksamaalt, kus 2012. aastal moodustus Toidujagajate (Foodsharing) liikumine, mis on tänaseks levinud üle kogu arenenud maailma. Ehkki sarnast praktikat harrastati üle maailma ennemgi, mõnede allikate kohaselt suisa antiikajal, siis interneti ja eeskätt nutifonide laiem levik muutis toidujagamise süsteemi kiireks ja paindlikuks.
Eestlaste jaoks veel uudne toiduraiskamise vastu võitlev lahendus läbi toidujagamiskappide levis Tartusse kaks aastat tagasi. See on leidnud linnaelanike seas poolehoiu, kapid ei ole kunagi tühjad, vaatamata sellele, et paremad palad leiavad koheselt huvilise.
Praeguseks on tegutsevad toidujagamiskapid oma koha leidnud ka Laulasmaal ja Tallinnas. Neljapäevast, 22. juulist, on avatud toidujagamispunkt ka Viljandis. Viljandi Pärimusmuusikafestivali ajal on toidukapp külastajaid teenindamas Vabaduse (Tasuja) väljakul, kus arvukalt folgilisi liikumas. Pärast festivali liigub kapp Turu tänavale, kus hakkab olema ta lõplik asupaik.
Juuli alguses kogunes Viljandis entusiastide grupp, kes töö käigus leidsid endile ka hüüdnime: „Roheline terassikruvi.“ Kapi idee ja käima tõmbamise juures enne ehitust olid ka Farištamo Eller, Sigrid Sepp ja Elise-Brigit Hüsson. Idee ja mõtte eestvedaja oli Greete Paaskivi
Kapi valmimist toetas rahadega Viljandi linn.
Kapi kallal tegid tööd:
Arno Ansper – saed, akudrell, lihvketas, tikksaag, löökriistad,
Janek Jõgisaar – inseneeria, akudrell, löökriistad,
Greete Paaskivi – korraldus, haamer,
Harry - lihvimisriistad, akudrell, loov mõte,
Kirsika Meresmaa - korraldus
Kaasa aitasid ka Viljandi tugevaid mehepojad, kes aitasid kapil jõuda Vabaduse väljakule ja kindlasti keegi veel, kelle panus pole avalikult teada.
Paaripäevase töörünnaku käigus valmiski toidujagamispunkt, mille vasakul küljel töötav külmkapp, parem külg liigendub neljaks riiuliks, millel eesmärgiks hoida alates ülemisest riiulist järgmisi toiduaineid: leib, sai, pagaritooted; jahu, tangained; puuviljad; juurviljad.
Kõik Viljandlased ja külalised on oodatud vastsesse toidujagamispunkti tooma kõlblikke toiduannetusi, samuti leidma endale suupärast toitu. Rääkige sellest ka oma sõpradele ja naabritele. Vähendame koos toiduraiskamist!
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta