Oktoobrikuu oli õiglase kaubanduse kuu. Bioneer.ee koostöös Fairtrade, Zuzu, ja MTÜ Mondo viisid sel puhul läbi õiglase kaubanduse teemalise kirjutamisvõistluse. Osalema olid oodatud kõik koolinoored, keda huvitab teadlik tarbimine, keskkond ja globaalne jätkusuutlik areng. Meile on saabunud palju kaastöid, mida jõudumööda avaldame. Täna avaldame Are koolis õppiva Indrek Laal loo pealkirjaga: "Miks õiglane kaubandus on minu jaoks oluline?"

Tere, mina olen Indrek ja  olen 14-aastane ja kirjutan 7. klassist. Tutvusin Fairtrade’ iga alles siis,  kui tuli teha kodutöö  selle konkursi kohta. Klassikaaslastele oli see värk tuttav. Ise olen Are koolis õppinud vaid nädal ja eelmises koolis meile sellel teemal ei räägitud.  

Ma teeksin parem arvamuse selle kohta, miks Fairtrade on minu jaoks oluline.  Mina kui laps, kes on sündinud keskmise sissetulekuga peresse, ei pea muretsema kas täna õhtusööki saab või mitte, kas pean minema tööle või ikkagi kooli, või kartma sellepärast  et mu haridustee jääb pooleli või et mul üldsegi oleks raha oma õppimise eest maksta.

Ma arvan, et see on vajalik programm. See on tõesti hea, et keegi aitab Aafrikas, Birmas ja sarnastes  ühiskondades elavaid inimesi,  nende majandust. Ma arvan, et tavaline eestlane ei osta eriti Fairtrade märgi all olevaid asju, sest need on kas kallimad. Teadlikumatel inimestel on ka tavaliselt suurem ostujõud. Samas  suurem hulk eestlasi ei otsi toodetelt seda märki, sest nad ei teagi Fairtrade ’ist midagi (nagu minagi, sest ma ei ole ennem seda tähele pannud ja ei teadnud ka selle tähendus).

Meie inflatsioon ja energiakriis teevad olukorra veel hullemaks. Kui enne maksis tavaline mitte Fairtrade kohv näiteks 15€,  siis nüüd maksab see mitte Fairtrade kohv 25€, ja kui ennem maksis Fairtrade kohv näiteks 20€,  siis nüüd maksab see 35€. Kui need hinnad tõusevad nii kiiresti ja nii kõrgele,  siis kaovad  ka need inimesed,  kes ennem ostsid Fairtrade tooteid. Aga see ei ole Fairtrade’ i süü,  sest igal pool tõusevad hinnad.

Õnneks on olemas Fairtrade, kes aitab arengumaa inimesi, sest meie siin Eestis saam ikka hakkama.
Mina, Indrek  olen Fairtrade’ i poolt ja soovitan teil teha rohkem osta Fairtrade märgiga kaupu, sest sellega aitad  seda meie maailma kõigile paremaks muuta.