Oktoobrikuu oli õiglase kaubanduse kuu. Bioneer.ee koostöös Fairtrade, Zuzu, ja MTÜ Mondo viisid sel puhul läbi õiglase kaubanduse teemalise kirjutamisvõistluse. Osalema olid oodatud kõik koolinoored, keda huvitab teadlik tarbimine, keskkond ja globaalne jätkusuutlik areng. Meile on saabunud palju kaastöid, mida jõudumööda avaldame. Täna avaldame Are koolis õppiva Isabela Kakko loo pealkirjaga: "Miks õiglane kaubandus on minu jaoks oluline?"

Õiglane kaubandus on oluline minu jaoks, sest see annab kindlustunde, et ei kasutata lapstööjõudu, tehtud töö eest makstakse  õiglast tasu ja  saadud raha kasutatakse kogukonna heaks ja heategevuseks.  Nende toodetes pole kasutatud kemikaale: tootmisprotsess on  keskkonnasõbralik, toorained on kvaliteetselt kasvatatud. Tänu Fairtrade’ile pole lapsorje, nood saavad koolis käia ja elada oma lapse elu. Lastel on olemas koolid, kus käia, sest Fairtrade kasutab turult saadud raha nende ehitamiseks. Sain hiljuti just teada, et šokolaadi valmistamisel kasutatakse lapstööjõudu. See on küll natuke nõme. 

Mina isiklikult ei osta tihti Fairtrade  tooteid, aga kodus leidub selle märgiga tooteid ja tavaliselt on need  paremad, kui märgita tooted. Need on küll kallimad, aga kvaliteetsemad. Mina soovin alati süüa  parimat toitu. Fairtrade’i toodetest ostab  meie pere  kõige rohkem pruuni suhkurt. 

Mulle endale meeldib see, et toorained on ilma mürkideta kasvatatud, Eestis on Fairtrade’i tooteid müügil umbes üle 200 ja toodetel on mõistlik hind. Vahest ma mõtlen, et võiks terve lõunasöögi teha Fairtrade toodetest, aga vist ei saaks, sest kõiki tooteid pole kaubanduses saada, mida vaja. 

Mõni päev tagasi käisin linnas ja märkasin, et mu lemmikjäätis on Fairtrade märgiga. See on naljakas, kuidas ma seda polnud varem märganud. Ma arvan, et see tähendab seda, et tegelikult ei ole silm veel harjunud tähele panema ja endale teadvustama selle märgi olemasolu. Praegu jäätisele mõeldes tuli isu peale, tahaks jäätist, aga hind on tegelikult kõrge. Vot kõrge sellepärast, et selle tegemisega on vaeva nähtud ja kõvasti tööd tehtud ja see on õiglane hind antud tootele. See on nüüd minu arvamus, aga Ben&Jerry jäätistest on kõige parem küpsisetaignamaitseline

Suuremates poodides võiks olla mingi kindel osakond, kus on müügil  ainult Fairtrade tooted, see oleks vist mu lemmikosakond selles poes.  Praegu Fairtrade tooteid  poest otsides  tuleb mängida nagu aaretejahti. 

Minul on lausa halb tunne, kui mõtlen neile lastele, kes peavad töötama sunniviisil ja mul on nendest lastest kahju, aga hea meel on sellepärast, et paljud lapsed saavad hea lapsepõlve, sest on olemas Fairtrade.  

Kui kõik võtta kokku, siis õiglane kaubandus on mulle tähtis kõige rohkem selleks, et nad ei kasuta lapstööjõudu ja kasvatavad oma tooraineid ilma kemikaalideta ja mürkideta ja ka see, et küsivad õiglast tasu.