Kampaania eesmärk on kasvatada teadlikkust Eesti elanike seas, kui väike on tegelikult riiklikult soovitatud liha tarbimise kogus – ja kui kaugel me sellest Eestis oma igapäevases toitumises oleme.
- Toit ja aiandus
- 2. juuli 2025
- Foto. Silvia. Pixabay
Tervise Arengu Instituudi 2025. aasta uuendatud toitumissoovituste järgi on liha maksimaalne soovituslik kogus 500 grammi nädalas. See tähendab keskmiselt vaid 1–2 tikutoosi suurust lihatükki päevas.
Statistikaameti andmed aga näitavad, et keskmine eestlane sööb aastas 78 kg liha – see on kolm korda rohkem kui riiklikes toitumissoovitustes välja toodud. Liigne liha tarbimine suurendab oluliselt südame- ja veresoonkonnahaiguste, soolehaiguste ja ka teatud vähitüüpide tekke riski.
„Päevane soovituslik liha kogus on väga väike, vaid 1-2 tikutoosi suurune kogus päevas, aga enamus meist pole sellest teadlikud,“ sõnab Taimse Teisipäeva kampaaniajuht Kristel Külmallik. „Seetõttu on oluline rääkida, kui tähtis on meie tervise jaoks liha tarbimist vähendada ja süüa tasakaalustatumalt. Õnneks on väga suur valik erinevaid taimseid toite, millega toidulauda rikastada nii et igaüks leiab midagi väga maitsvat ja valgurikast,“ lisab ta.
Lisaks teatud haiguste riskide kasvatamisele puudutab liigne liha tarbimine ka laste heaolu:
Tervise Arengu Instituudi andmetel on Eestis iga neljas 1. klassi minev laps ülekaalus või rasvunud.
“Tervislik, tasakaalus ja suurema taimse osakaaluga toidulaud aitab kujundada paremaid harjumusi juba varases eas. Me sööme liiga palju liha ja see on organismile koormav,” kommenteerib olukorda Kristel Külmallik.
Taimse Teisipäeva sotsiaalmeediakanalites jagatakse kampaania jooksul infot, nippe ja retsepte, mis aitavad liha osakaalu toidulaual vähendada – ilma maitsest või rahulolust loobumata.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta