Kui eilset ilma võis veel vananaistesuveks kutsuda, siis tänast enam ei saa. Vihma sajab ja puud kolletavad. Käes on täpselt esimese sügisese nohu aeg. Otsustasin ilmast targem olla ja võtsin varakult keha immuunsuse tõstmise käsile.

Ma olin lapsena sageli haige ja mu ema ning vanaema nägid minu tervisega suurt vaeva. Enneaegselt sündinud lapsena oli mul nõrgaks terviseks ka soodumus.

Oma lapsepõlvest mäletan haigusi ennetava vahendina sibula, küüslaugu ja mee segu. Kuna ma keeldusin sibulat ja küüslauku muul kujul söömast, siis oli magus tervisesegu üsna sageli kasutusel.

Täna hommikul lõikusin samal eesmärgil terve suure sibula ja kaks küüslaugu küünt – panin neile peale supilusikatäie mett. Tean, et segu saab valmis siis, kui see muutub vedelaks ja sibul läheb õrnalt klaasjaks.

Neile, kes sama asja tahavad proovida, soovitan segu süüa õhtuti. Muidu ei taha teie töökaaslased teie läheduses viibida. Huvitav küll - miks? Õnneks läheb sibula ja küüslaugu aroom hommikuks üle. Siis võib taas rahulikult inimeste sekka minna.

Lasin täna sõbrannal endale linnast tuua liitri mahepiima. Ise ostsin aga väikeses pakendis hapukoore ja paki Saaremaa võid. Ma ei tea, et keegi kuskil müüks hapukoort mahedana ja ise ei jõua ju pidevalt piima hapendada.

Minu unistuste põhiselt võiks mahedal kujul müügil olla ka kohvikoor, vahukoor ja taluvõi. Seda viimast Kaubamajast isegi saaks, aga pakid on toodud teiselt poolt Euroopa otsast. Ma ei tihka sellist võid kuidagi osta. Et see või siia jõuaks, peab teda transportima külmikuga auto, mis lisab tavalistele transpordikilomeetritele ka külmiku kulud.

Oh, need külmiku ja transpordi teemad on mulle pidevalt pinnuks silmas. Juurdlen üsna tihti, kas osta tavaline Eesti toode või eelistada tervislikku mahedat. Kumb on keskkonnale säästvam? Alati ei ole ju kodumaist mahetoodet saadaval.

Olen pannud enda jaoks paika mõned reeglid, millest üritan kinni pidada:

-        ma ostan esimese valikuna kodumaist mahekaupa,

-        teise valikuna eelistan välismaist mahekaupa, aga seda juhul, kui toode ei vaja külmikut,

-        kahe välismaise toote puhul valin lähemalt toodud kauba (kui hinnavahe just röögatu pole),

-        kui välismaine mahetoode on ikka väga kaugelt toodud, siis kaalun kodumaist mitte mahedat alternatiivi,

-        kahe sarnase valiku puhul eelistan vähem pakendatud toodet,

-        pakendite puhul eelistan taaskasutatavaid variante,

-        ostan eelistatult põhitoiduaineid ja teen ise süüa,


-        väldin äärmustesse langemist.

 

8.september – KOKKU 37,38

Hommik: kokku 4,935

-        70g mahedaid rukkihelbeid 1,73

-        2g soola 0,02

-        14g peedisuhkrut 0,55

-        5g päevalilleõli 0,535

-        Peotäis külmutatud jõhvikaid (ei ole ostetud, vaid korjatud) 0,00

-        1 klaas elujõu teed 2,10

Lõuna: kokku 12,6495

-        *1/3 suppi 5,407

-        **1/4 karaskit 5,8025

-        50g hapukoort 1,44

*Supp: kokku 16,221

-        500g mahekapsast (14.-/1kg, varem ostetud) 7,00

-        189g mahekartulit (16.-/1kg, varem ostetud) 3,02

-        80g sibulat (5,5.-/1kg, maalt toodud) 0,44

-        182g porgandit (5,5.-/1kg, maalt toodud) 1,001

-        20g küüslauku (5,5.-/1kg, maalt toodud) 0,11

-        60g makarone (5,5.-/1kg, maalt toodud) 3,48

-        10g päevalilleõli 1,07

-        10g soola 0,1

**Karask: kokku 23,21

-        300g kodus hapendatud piima 4,8

-        400g karaskisegu 15,20

-        30g päevalilleõli 3,21

Õhtu – kokku 16,32

-        300g õunu (5,5/1kg, maalt toodud) 1,65

-        2 muna 8,55

-        30g mannat 0,68

-        50g hapukoort 1,44

-        250g piima 4,00

Sibulasegu: 10,44 (sõin ära 1/3 – 3,48)

-        60g sibulat 0,33

-        20g küüslauku 0,11

-        1/3 purki mett 10,00

 

Ostud: 41,00

-        250g hapukoort 7,20

-        1l mahepiima 16,00

-        Saaremaa taluvõi 17,80

 Katrin Lipp, www.bioneer.ee toimetaja

Jaga: