Juulikuus Udmurtias Bõgi külas, mis on valitud 2014. aasta Soome-ugri kultuuripealinnaks, toimunud ülemaailmsel toidufestivalil võitis esikoha Peipsimaa Kogukonnaköögi peakokk Tauno Laasik, kes pälvis ka publiku preemia. Seda festivali võiks julgelt võrrelda Bocus d`Origa Soome-ugri kultuuriruumis.
- Bioneeri uudised
- 29. juuli 2014
Osales üheksa professionaalsete kokkade juhitud võistkonda, toit tuli valmistada pooleteist tunni jooksul ette antud kohalikest toiduainetest. Tauno Laasik andis esikohale tulnud toidule nime „Tegime, mis suutsime!“.
Laasiku sõnul kasutab ta alati vaid kohalikku Eesti toidutooret: „Ma ei taha olla kokaks kusagil mujal kui Eestis, sest armastan oma maad ja kõike värsket ning kohalikku, mida meie tublid põllu- ja kalamehed toodavad.“ sõnas ta.
Tartumaa Põllumeeste Liidu juhi Jaan Sõrra sõnul peaks olema sellist suhtumist palju rohkem, sest Eesti toidu tuntus ja tarbimine on küll suurenenud, kuid noored eelistavad ikka veel kiirtoitu, mida Sõrra arvates võiks võrdsustada rämpstoiduga.
„Eesti põllumehed toodavad piisavalt head ja kvaliteetset kohalikku toitu, mis peaks jõudma iga eestimaalase toidulauale,“ sõnas Jaan Sõrra.
Festivali teisel päeval valmistasid osalevate riikide võistkonnad oma rahvustoite, Eesti võistkond pakkus mulgiputru, grillitud vutte, suitsusauna sinki, marineeritud räimi, rukkileiba, kama ja Eesti õlut.
Festivalil oli tuhatkond osalejat, sõit sai teoks tänu Hõimurahvaste Programmi kaasfinantseerimisele.
Järgmise Soome-ugri kultuuripealinna tiitlile kandideerib ka Obinitsa.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta