Eesti suurim koolitoitlustaja Daily käivitab keskkonnakuu raames võistluse, mille käigus selgitab välja kõige vähem toidujäätmeid tekitava koolisöökla. Ettevõtte müügi- ja turundusjuhi Tiiu Endriksoni sõnul võtab aktsioon fookusesse olulise probleemi – nimelt visatakse Eesti koolide ja lasteaedade sööklates ära ligi 1900 tonni ehk pea 95 autokoormatäit söödavat ja kvaliteetset toitu aastas.
- Toit ja aiandus
- 10. november 2021
- Foto: Pixabay
„Viisime koostöös Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskusega läbi uuringu, milles selgus, et iga päev läheb äraviskamisele ühe portsjoni kohta ligi 34g ehk 6% järgi jäetud ning päeva lõpus allesjäänud valmistoitu. Usun, et söökla personali ja õpilaste teadlikkust tõstes, toidukordi paremini planeerides ning toiduraiskamist võistlusliku aktsiooniga piirates suudame tekkivate toidujäätmete hulka veelgi vähendada,“ rääkis Endrikson.
Daily koolisööklates toimuva konkursi käigus jälgivad enam kui 70 kooli üle Eesti ühe nädala jooksul seda, kui palju söögivahetundide jooksul toitu ära visatakse. Aktsiooni käigus selgub keskkonnasõbralikuim kool, kus raisati ühe õpilase ning kooli kohta kõige vähem toitu.
„Kaalume iga päeva lõpus äravisatud toidukogused üle ning kanname info tabelisse, kus kõik huvilised saavad nädala jooksul tulemusi jälgida ja omadele kaasa elada. Lisaks kutsume õpilasi üles märkima koolisööklatesse paigutatud plakatitele iga päev, miks nad toidu ära viskasid – kas toit ei maitsenud, neil sai kõht täis, söögiaeg otsa või mõni muu põhjus. See teadmine aitab meil selgitada välja toidukao põhjused ning nendega tegeleda,“ selgitas Daily esindaja.
Tema sõnul viiakse toiduraiskamise vastast aktsooni Daily koolisööklates läbi juba kolmandat aastat, sest võistlusmoment innustab kooliperesid ära visatava toidu hulka vähendama.
„Kui õpilased ja personal näevad pidevalt äravisatud toidu koguseid, siis tekitab see hasarti pingutama selle nimel, et number saaks iga päevaga väiksem. Hakatakse tõstma endale väiksemaid portsjoneid ja taldrikuid rohkem tühjaks sööma,“ kinnitas Tiiu Endrikson.
Tema sõnul julgustab Daily ka teisi koolitoitlustajaid tegelema teadlikult toidu raiskamise piiramisega. „Toidujäätmete tekke ärahoidmine algab tegelikult juba toitu kooli tellides ning menüüsid kavandades, aga isegi see, millist köögitehnikat või köögiriistu personal roogade valmistamisel kasutab, võib märkimisväärselt mõjutada toidukao koguseid,“ ütles ta.
Daily koolides vältava keskkonnakuu raames korraldatakse ka Tuleviku koolitoidu ideekonkurss. Selle käigus loovad õpilased videosid sellest, kuidas tuleks nende arvates juurutada koolisööklates keskkonnahoidu, et koolitoitlustus oleks tervislik, toitev ja säästlik. Samuti jätkab Daily aktsiooniga „Kokkame koos!“, mille raames valmistavad õpilased koos koolikokkadega ülejäänud kvaliteetsest toidust uusi maitsvaid roogasid.
Keskkonnakuu raames leiavad aset ka tasuta harivad veebiloengud, millest on oodatud osa võtma nii kooliõpilased, koolide personal, lapsevanemad kui ka teised toiduvaldkonnast huvitatud inimesed. „Loengutes käsitlevad toiduvalmistamise keskkonnamõjusid erinevatest aspektidest Elen Peetsmann Mahekeskusest, Evelin Piirsalu Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskusest ning Tagli Pitsi Tervise Arengu Instituudist. Usun, et nende tähelepanekutest ja nõuannetest saab õppida igaüks, kelle jaoks on tervislik ja vastutustundlik toiduvalmistamine südamelähedane teema,“ sõnas Daily esindaja.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta