16. – 17. novembril podiseb Kultuurikatel headest maitsetest. Festival Maitsev Eesti on Eesti toidukultuuri aasta tippsündmus, mis toob Tallinna Kultuurikatlasse kaheks päevaks kokku ehedad maitsed ning nende nautijad nii meilt kui ka piiri tagant.

  • Bioneeri uudised
  • 7. november 2024
  • Foto: Eelmiuse aasta festivali stiilsed külastajad / Lauri Laan

Festivalil leiab nii söödavat kui joodavat, põnevaid esitlusi ja konkursse ning meeleolukaid tegevusi kogu perele. Tule ja avasta, milliseid kordumatuid maitseid meie kodumaal leiab.

Üritus koondab enda alla mitmeid toiduvaldkonna aasta tippsündmusi nagu näiteks Aasta Kokk ja Aasta Noorkokk, aga ka Baltic-Nordic Beer Champion’i võistlused. Kohal on mitmeid Eesti jookide ja toitude pakkujaid. Kuna 2024. aasta Eesti

Toidupiirkond on ametlikult Saaremaa, Muhu ja Ruhnu, siis on neilt oodata ka üht suurimat ja huvitavamat väljapanekut. Aasta Kokk 2024 võistluste nö. mustaks hobuseks on Kanal 2 Telehommiku saatejuht Kristjan Gold, kes vabal ajal valmistab koduköögis meelsasti keerulisemaid hõrgutisi, kui võiks arvata. Seepärast tegi Eesti Peakokkade Ühendus talle ka ettepaneku, võistelda professionaalsete kokkade vastu.

Kohustuslik tooraine on ikka sama – Muhu lammas, rohevetikas, karusmarjad ja kadakamarjad ning tooraine inspiratsioon on tugevasti mõjutatud selleaastasest toidupiirkonnast, milleks on Saaremaa, Muhu ja Ruhnu. Kristjanit toetab harjutamisel EPÜ juhatuse liige ja võistluskogemusega peakokk Koit Uustalu.

Festivali Maitsev Eesti raames toimuvad eelnevale lisaks veel mitmed võistlused ja autasustamised, mis pakuvad meelelahutust ja põnevust. Heaks näiteks on parim õllede pimedegusteerija, parim kokteil kodumaistest jookidest, samuti leiab aset konkurss parima pizzameistri väljaselgitamiseks, kelle üheks ülesandeks on selle Itaalia roa eestipärase versiooni valmistamine.

Festivali muusikalise poole eest vastutavad DJ-d, kes valivad parimaid palasid Eesti fonoteegist. Festivali Maitsev Eesti korraldavad Eesti Peakokkade Ühendus ja Eesti Sommeljeede

Assotsiatsioon koostöös teiste külalislahkuse valdkonna esindajatega. Festival annab märkimisväärse panuse kohaliku tooraine kasutamiseks, väärindamiseks, üles leidmiseks nii tootjatele, toidu- ja joogi nautlejatele ning laiemalt kohaliku tooraine väärtustamiseks. See tagab väiksema ökoloogilise jalajälje, lisades samal ajal unikaalsust Eestile, kui toiduturismi sihtkohale.

Festivalil Maitsev Eesti avalikustatakse konkursi Parimad Eesti Joogid 2024 tulemused. Parimad Eesti Joogid on võistlus, kus sommeljeed ja teised joogieksperdid tunnustavad parimaid kodumaiseid jooke, kuld-, hõbe- ja pronksmedalitega. Konkurss annab kiire ja mugava võimaluse leida parimaid uusi ja juba tuttavaid joogitootjaid ning nende teoseid, alates veest ja limonaadist, siidrist ja õllest kuni veinide, džinnide ja teiste napsudeni välja. Parimad Eesti Joogid 2024 konkursil astuvad medaleid püüdma üle 160 Eesti joogi ning enamikke konkursil osalevaid tooteid on võimalik festivalil ka degusteerida.

Festival Maitsev Eesti toimub Kultuurikatlas 16. – 17. novembril kell 12.00 – 18.00 Piletid leiab Piletitasku.ee kodulehelt eelmüügist 10 € päev ning 17 € kaks päeva. Piletihinnas sisaldub sissepääs festivalile, degustatsioonipokaal ning võimalus osaleda esitlustel ja degusteerimistel.

Vaata lisa Festival Maitsev Eesti kodulehelt: www.maitseveesti.ee