Kaaluabi portaal pakub välja kaheksa suvist lihtsat, kerget ja tervislikku salatiretsepti.

1. CAPRI STIILIS TOMATI-MOZZARELLASALAT ehk CAPRESE SALAT

200-300g kirsstomateid (kollaseid näiteks)

4 mozzarellat 

4 ploomtomateid

2 punti rucola salatit

1 punt basiilikut

3 dl seedrimänni (tuntud ka pinja nime all) seemneid

head oliivõli, näpuotsaga soola ja maitse järgi värskelt purustatud musta pipart

Poolita kirsstomatid ja lao need ahjuplaadile ning kuivata 90-kraadises kuumuses (pöörleva õhuga ahjus või ahju-uks pisut avatud) kokku neli tundi, kuni tomatid on parjalt kuivanud. Rösti ka seemned, praepannil. Näpi salat ja ürdid sõrmedega sobivateks tükkideks ja lõika ploomitomatid sektoriteks. Rebi ka mozzarella parajateks ribadeks, aseta kõik kenasti vaagnale. Raputa seemned ja kuivatatud tomatid kõige peal. Maitsesta oliivõli, sool ja pipraga.

2. KRÕMPSUV SELLERISALAT KAHELE

3-4 seller vart
1 pisem apelsin
100 g kohupiima (vähese rasvasisaldusega)
1 spl riivitud piprajuurt
soola, pipart
1 spl päevalilleseemneid

Pese ja puhasta selleri varred, lõike viiludeks. Kirbe maitsega lehed tõsta kõrvale. Lõika pestud apelsin pooleks - pressi ühest poolikust mahl välja, teine koori ära nii, et viljalihale ei jää üldse (ka) valget koort. Lõika apelsin sektoriteks. Sega omavahel piprajuuresegu ja kohupiim, lisa apelsini mahl ja sektorid. Rösti seemned, maitsesta samal ajal kogu kupatus soola ja pipraga. Nüüd jaga kõik koostisained kahele taldrikule: kõig alle seller, seejärel piprajuure-apelsini-kohupiima mass. Kaunista seemnetega, soovi korral ka selleri lehtedega.

3. SUVINE SALAT, kahele

300 g väikseid hernekaunu või 100 g külmutatud herneid
100 g suhkruherneid
250 g rohelist sparglit
3 spl ürdiveiniäädikat
5 mündilehte purustatuna (uhmris soovitavalt)
näpuotsaga soola ja pipart
1 spl oliiviõli

Lõigu kaunad, puhasta suhkruherned, koori spargel ja lõigu umbes 2 sõrme jämedusteks tükkideks. Keeda spargleid pool minutit soolaga maitsestatud vees, lisa korraks hulka ka kõik herned. PEA MEELES - keeda vaid 30. sekundit. Seejärel vala poti sisu sõelale, nõruta ja uhu kohe külma veega üle. Nüüd valmista marinaad: sega veiniäädikas, purustatud münt ja õli. Maitsesta suhkru, soola ja pipraga.  

4. MAASIKA-VESIKRESSISALAT, kahele

250 g maasikaid
100 g mungoaidusid vmt idandeid
1 kimp vesikressi
3 spl valge veini äädikat (ka õuna või siidriäädikas sobib)
1 tl fariinsuhkrut
soola ja pipart
1 spl rapsiõli

Loputa marjad, eemalda leheosa, viiluta. Tõsta koos idandite ja puhastatud-pestud-peenestatud vesikressiga koos kaussi. Kastme tarvis sega veiniäädikas, suhkur, sool ja pipar. Lõpuks lisa hulka ka õli ja nüüd sega eriti tugevasti. Vala kaste salatile ja lase jahedas (võimalusel toidukile all) veerand tundi maitsestuda.

5. MAGUS KAPSASALAT, neljale

250g kapsast õhukeseks lõigatuna
2 porgandit suure riiviga riivitult
1 sibul
KASTE:
2 dl rasvatut maitsestamata jogurtit
1 rkl valge veini äädikat (ka õuna või siidriäädikas sobib)
tabascot

Riivi ja sega kokku. Valmista kaste ja serveeri.

6. ÜRDINE KARTULISALAT, neljale

10 keedetud kartulit ehk umbes 600 g kuubikutena
1 sibul tükeldatuna
1 õun tükeldatuna
KASTE:
2 dl rasvatut ja naturaalset jogurtit
1 spl sinepit
1 spl suhkrut  
1 spl valget või punast veiniäädikat
1 tl jahvatatud murulauku või peoga värsket
1/2 dl peenestatud peterselli või tilli vastavalt maitsele

Sega ained kokku, lisa salatile kast, sega uuesti. Anna jahedas nö tõmmata vähemalt tunnike ja serveeri siis.

7. VÄRSKE KANASALAT, neljale

2 apelsini sektoritena
150 g küpsetatud kanafileed tükeldatuna
erinevaid salatilehti vastavalt maitsele
KASTE:
1 dl rasvata naturaalset jogurtit
poole apelsini mahl
1 tl sinepit
2 tl murulauku

Tee esmalt valmis kaste ja lase maitsestuda. Tõsta salatilehetedest osa taldrikule, seejärel lisa apelsin ja kana, kata kõik ülejäänud salatilehtedega. Kõige lõpuks vala kaste salatile ja serveerigi kohe.

8. PORGANDISALAT GUJERADI KOMBEL ehk INDIAPÄRANE AMPS, neljale

2 spl musti sinepiseemneid või mooniseemneid
3 suurt porgandit riivituna
1 sidruni mahl
0,5 tl soola

Rösti seemneid kuumal pannil minuti jagu, kuni need plõksudes paisuvad. Seejärel vala need kohe pannilt taldrikule või kaussi. Sega riivitud porganditega, sega soola ja sidrunimahlaga läbi ja serveeri. Sobib sellisena söömiseks või siis mis tahes hea toidu seltsi võtmiseks.