Oslo ülikooli haigla teadlastel on viiteid, et tursamaksaõli võib vähendada COVID-19 nakatumise riski. Kas tursamaksaõli takistab haigestumist, peab välja selgitama Norra ajaloo üks mahukamaid kliinilisi uuringuid, mille viib läbi Norra ülikoolihaigla ja milles osaleb vähemalt 70 000 inimest.
- Tarbimine ja tervis
- 19. november 2020
- Foto: Pixabay, CC Public Domain
Oslo ülikoolihaigla uurimisprojekt hakkab hindama, kas tursamaksaõli on COVID-19 ennetamisel tõhus. Tursamaksaõli sisaldab suurtes kogustes D-vitamiini ja oomega-3 rasvhappeid. Äsja alanud ning vähemalt 70 000 osalejat hõlmav mastaapne uuring tugineb juba kevadel alanud COVID-19 uuringu („Koronastudien“) senistele tulemustele.
Tursamaksaõli uuring on üks suuremaid Norras läbi viidavaid kliinilisi uuringuid, mis on ulatuslik ka rahvusvaheliste standardite järgi. Pooled uuringus osalejad võtavad tursamaksaõli päevaannuse, pooltele antakse platseebot. Osalejad ei saa teada kumba rühma nad paigutatakse ja osalejate värbamine on hetkel käimas. Uurimisprojektis kasutatakse Möller’s tursamaksaõli ja uuringu üheks rahastajaks on Orkla kontsern.
„Esialgsed andmed meie käimasolevast COVID-19 uuringust viitavad sellele, et tursamaksaõli kasutajatel võib nakatumise korral olla väiksem COVID-19 risk ja madalam raskete haigusseisundite oht,“ märkis Arne Søraas, Oslo ülikooli haigla mikrobioloogia osakonna arst-teadlane. „See leid toetab olemasolevat kirjandust oomega-3-rasvhapete ja D-vitamiini kohta hingamisteede infektsioonide ja COVID-19 kohta. Kuid assotsiatiivse uuringu tulemused ei välista, et tursamaksaõli kasutajatel on ka muidu tervislikum eluviis. Selleks, et teada saada, kas tursamaksaõli pakub tegelikult ka kaitset COVID-19 vastu, on vaja korralikult kavandatud juhuvalimiga uuringut. Tulemused võivad anda meile väärtusliku ülevaate selle kohta, kuidas vältida COVID-19 ja muude viirushaiguste, näiteks hooajalise gripi ja külmetushaiguste nakatumist, ”ütles Søraas.
Tursamaksaõli uuringust
- Tursamaksaõli uuring lähtub suurest COVID-19 uuringust, mida viib läbi Oslo ülikooli haigla.
- COVID-19 uuringu tulemused näitavad, et tursamaksaõli võtnud inimestel oli väiksem COVID-19 nakkuse oht. Pealegi näitavad uuringu COVID-19 esialgsed tähelepanekud, et tursamaksaõli võib takistada tõsiseid haigusseisundeid, kui inimene on nakatunud. COVID-19 uuring ei saanud aga kindlaks teha, kas see seos on tingitud asjaolust, et tursamaksaõli võtvatel inimestel on ka muidu tervislik eluviis ja nad kaitsevad end haiguse eest või on tursamaksaõlil endal kaitsev toime.
- Novembris alanud ja kuni 2021. aasta aprillini kestev tursamaksaõli uuring näitab, milline on tursamaksaõli mõju COVID-19 ja muude viirushaiguste, näiteks hooajalise gripi ja tavaliste külmetushaiguste ennetamises.
- Tursamaksaõli uuringus värvatakse nii COVID-19 uuringust osavõtjaid kui ka täiesti uusi osalejaid.
- Tursamaksaõli uuringust osa võtvast 70 000 inimesest pooled võtavad tursamaksaõli iga päev ja pooled saavad platseebot. Osalejatele ei öelda, kummas grupis nad on.
- Osaleda saavad vaid need inimesed, kes ei ole eelnevalt aasta jooksul võtnud regulaarselt kalamaksaõli, oomega-3 kalaõli kapsleid, D-vitamiini või multivitamiine.
- Tursamaksaõli sisaldab looduslikku D-vitamiini ja oomega-3 rasvhappeid DHA ja EPA.
- Tursamaksaõli uuringut rahastab osaliselt Orkla Health, kuhu kuulub Möller’s tursamaksaõli, mida uurimistöös kasutatakse.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta