Ise tehes saab puhta ja lisanditeta jogurti, mis valmistatuna maapiimast võib olla  ka pastöriseerimata kujul.

Oleme perega valmistanud juba paar aastat maapiimast jogurtit. Kodusel teel valmistatud jogurt on meie arvates kreemjama ja pehmema maitsega kui poejogurt. Lisaks puuduvad kodujogurtis igasugused lisandid nagu modifitseeritud tärklis, želatiin, paksendajad, lõhna- ja maitseained, happesuse regulaator ja säilitajad. Kokkuvõtvalt saame palju puhtama ja maitsvama kraami, mis lisaks kõigele on ka rahaliselt kordades mõistlikum.

Jogurti tegemiseks läheb vaja vaid piima ja juuretist. Juured.ee pere poolt kasutatav piim pärineb enamasti talunikelt, võimalusel kasutame mahedat piima. Juuretisena lisame poes müüdavat maitsestamata jogurtit.

Hea jogurti saamiseks on vaja desinfitseerida jogurti valmistamise kastrul, selleks keedame kastrulis veidi vett. Kuigi, oleme proovinud ka ilma desinfitseerimata nõus jogurtit valmistada ja tõtt öeldes suurt erinevust lõpptulemuses pole märganud.

Piima temperatuuri tõstame tavaliselt 37 kraadini ja lisame toasooja jogurti (juuretise) piimale. Kuna juuretis on veidi jahedam ja alati ei ole toasoe, siis nüüd langeb piima temperatuur ca 1-2 kraadi. Seejärel tõstame jogurti pliidilt ja paneme kastrulile peale kaane, mis on pliidil soojendatud. Edasi paigutame kastruli isoleeritud pappkasti nn heinaboksi. Tegemist on fooliumiga kaetud seinte ja seest põhuga soojustatud pappkastiga  (heinaboksi asemel võib kasutada ka paksu tekki jms).  Heinaboksi asetame sooja kohta ja ca 6-8 tunni möödudes ongi jogurt valmis.

heinabox

Kõige lihtsam on jogurt panna õhtul valmima ja hommikul on maitsev toit olemas. Samas tuleb jälgida, et jogurt ei jääks liialt kauaks sooja kohta (kuni 8 tundi).  Öine valmistamine toimib hästi, kui algne temperatuur on suhteliselt madal, nii 35-36 kraadi.

Kui kasutada raamatutes soovitatavat temperatuuri 38-42 kraadi, siis läheb meie kogemuse järgi jogurt öö jooksul liialt hapuks. Võimalik, et naturaalne pastöriseerimata maapiim käitub erinevalt eelnevalt kuumutatud piimast. Kõrgel temperatuuril piimavalgud muutuvad ja enamik piimas leiduvaid elusorganisme hävib. Kui algtemperatuur olnud kõrge, siis hoiame jogurtit vaid 5 tundi. Meie perel valmib kõige maitsvam jogurt, kui algtemperatuur on 35-36 kraadi.

Oleme mõelnud ka oma juuretise valmistamisele, kuid see osutus suhteliselt keerukaks, sest vajalikud bakterid pärinevad algselt looma siseorganitest. Juuretisena võib paar korda kasutada ka omatehtud eelmist jogurtit, tavaliselt iga kolmas kord peab juuretist siiski vahetama, kasutades poejogurtit.

Jogurtit oleme proovinud valmistada ka pastöriseeritud piimast, mis annab ühtlasema välimuse ja kindlama tulemuse jogurti välimusele. Eelnevalt pastöriseeritud piimast tehtud jogurt läheb vähem tükki. Meie perele tundub siiski maitsvam töötlemata piimast tehtu.

Paari aastase katsetamise tulemusel näeme, et iga talu piima ja ka juuretistena kasutatava poejogurti erinevused annavad  jogurti välimuses ja maitses tunda. Jogurti juuretise baktereid on võimalik osta ka pulbrina, kuid Eestis poodides seda veel ei müüda. Paljudes riikides müüakse inglise keelse nime all yogurt Starter. Jogurti juuretist võib soetada ka spetsiaalselt toiduainetööstusele suunatud firmadelt.

Seni kasutasime jogurti tegemisel laste vannitamise termomeetrit või mõõtsime näpuga tempereatuuri. Nüüdsest kasutame piima temperatuuri mõõtmisel digitaalset termomeetrit (ostsime Bauhofi poest), mis on andnud meile võimaluse katsetada erinevate temperatuuridega ning lihtsustanud jogurti valmistamist.

jogurt ja digitaalne termomeeter

Kuna valmiva jogurti omadused sõltuvad toorainetest, valmistamisprotsessist ja võib-olla näiteks ka valmistaja mõtetest, siis iga isetehtud jogurt on erineva maitse ja kvaliteediga. Siit tuleneb ka isetegemise võlu, kiita ja süüdistada saab ainult iseennast.


Üldjuhised jogurti valmistamiseks kodus:

1.   2 liitrit piima
Ühtlase välimuse jaoks võid kuumutada piima keemiseni, kuid arvesta, et siis hävib kogu elu piimas.

2.   ca üks klaas toasooja juuretist (maitsestamata jogurt)

3.   piim soojendada 37 kraadini (eri kirjanduse andmetel ka 38-42 kraadi)

4.   valmimise aeg 5-8 tundi

5.   jahuta külmkapis 2-3 tundi

6.   lisa maitsestamiseks moosi

Vaata ideid loomuliku eluviisi kohta – www.juured.ee