Täna alustas tööd kompostimise info- ja nõuandetelefon, mis aitab biojäätmeid omal käel mullaks töödelda soovivatel inimestel võimalike probleemide korral kiiret nõu saada.
- Bioneeri uudised
- 19. mai 2015
Teist nädalat kestva kompostimiskampaania eesmärk on kasvatada Eesti elanike teadmisi ja oskusi kompostimise alal. Nii toimuvad seitsmes Eesti paigas (vt täpsemalt kompostiljon.ee) põnevad tasuta koolitused ning äsjaalustanud või tõrgete ette sattunud kompostijad saavad alates tänasest küsida telefonil 5359 8737 lahendusi oma küsimustele.
Kampaania projektijuhi Anneli Ohvrili sõnul aitavad infotelefonile vastavad asjatundjad lahendada kõikvõimalikke küsimusi alates sellest, kuidas alustada ja mida kompostida, kuni selleni, kuidas kompostrist mulda välja võtta.
“Ehkki kompostimine on võrdlemiselt lihtne, tuleb sellega alustaval inimesel korraga töödelda üksjagu infot. Näiteks, millised on kohalikud jäätmekäitluseeskirjad, kuidas kompostrit ehitada või osta või kuidas kompostida nii, et haisu ei tekiks,” kirjeldas Ohvril. “Infotelefonil saab kõigile neile ja teistele praktilistele küsimustele kiirelt vastused.”
Kui telefonitsi nõustamisega ei ole siiski võimalik olukorda lahendada, saab spetsialisti ehk kompostiljoni ka kohale kutsuda. Selleks tuleb infotelefonil 5359 8737 eraldi kokku leppida ja hiljem tasuda kompostiljoni sõidukulud.
Ohvril toonitas, et ehkki spetsialistid aitavad meelsasti nii telefonitsi kui vahetult, ei tähenda see, et nad tulevad kohale laudade ja naeltega. “Kohalekutsumine on mõeldud praktiliste murede lahendamiseks. Näiteks, kuidas ära tunda, et muld on valmis või kuidas komposti segada, kuid inimese eest kompostrit ehitama me siiski ei hakka,” lausus Ohvril.
Infotelefonile helistades kehtib tavatariif, mingeid muid tasusid kõnele ei lisandu. Infotelefonil võib helistada argipäeviti 9.00-18.00 ning nädalavahetustel 10.00-16.00.
Projekti toetavad Keskkonnainvesteeringute Keskus, Grassi aiakaubad ja Bauhofi Aiaparadiis.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta