Iga hernesõber teab ilmselt, kui mõnusad on enda või vanaema aiast nopitud herned. Täna vahendame läbi Maablogi lühikese ülevaate, kuidas kasvatada aedherneid.

  • Hernes vajab idanemiseks palju niiskust, mistõttu teda külvatakse võimalikult varakult. Varajase külvi korral on ka taimekahjurite oht väiksem.

  • Hernest samal kohal mitte kasvatada enne nelja aastat (mullas säilivad haigustekitajad).

  • Herne tõusmed taluvad lühiajalist külma kuni -6°C, kõige tundlikum on hernes õitsemise ajal, talub kuni –3°C.

  • Hernes ei talu varjulist kasvukohta.

  • Külv katta kas kile või kattelooriga, hoiab niiskust, soojust ja kaitseb lindude eest. Kile eemaldada kohe peale tärkamist, katteloor võib peal olla kuni toestamiseni.

  • Hernes ei talu mullakoorikut, seepärast tuleb herne reavahesid kobestada ja hernest mullata ja rohida seni, kuni see on võimalik.

  • Kui tärkamise ja õitsemise vaheline periood on olnud kuiv, siis õitsemisaegne kastmine suurendab saaki. Kasta vähem kordi, kuid põhjalikult.

  • Külvata mitu erineva valmimisajaga sorti, siis on pidevalt värskeid kaunu võtta.

  • Varajased sordid: ´Valma´ (Eesti), ´Avola´, ´Rani´, ´Kelvedon Wonder´ jt.

  • Keskvarajased sordid: ´Aamisepp´ (Eesti), ´Gloriosa´, ´Early Onward´, ´Qoya´ jt.

  • Keskvalmivad sordid: ´Looming´ (Eesti), ´Herko´(Eesti), ´Onward´, ´Lincoln´, ´Ping Pong´jt

  • Suhkruherned: ´Sugar Snap´, ´Sugar Bod´, Early Dwarf´.



Lugu on algselt avaldatud Maablogis