Iga hernesõber teab ilmselt, kui mõnusad on enda või vanaema aiast nopitud herned. Täna vahendame läbi Maablogi lühikese ülevaate, kuidas kasvatada aedherneid.
- Keskkonnaharidus
- 15. mai 2014
Hernes vajab idanemiseks palju niiskust, mistõttu teda külvatakse võimalikult varakult. Varajase külvi korral on ka taimekahjurite oht väiksem.
Hernest samal kohal mitte kasvatada enne nelja aastat (mullas säilivad haigustekitajad).
Herne tõusmed taluvad lühiajalist külma kuni -6°C, kõige tundlikum on hernes õitsemise ajal, talub kuni –3°C.
Hernes ei talu varjulist kasvukohta.
Külv katta kas kile või kattelooriga, hoiab niiskust, soojust ja kaitseb lindude eest. Kile eemaldada kohe peale tärkamist, katteloor võib peal olla kuni toestamiseni.
Hernes ei talu mullakoorikut, seepärast tuleb herne reavahesid kobestada ja hernest mullata ja rohida seni, kuni see on võimalik.
Kui tärkamise ja õitsemise vaheline periood on olnud kuiv, siis õitsemisaegne kastmine suurendab saaki. Kasta vähem kordi, kuid põhjalikult.
Külvata mitu erineva valmimisajaga sorti, siis on pidevalt värskeid kaunu võtta.
Varajased sordid: ´Valma´ (Eesti), ´Avola´, ´Rani´, ´Kelvedon Wonder´ jt.
Keskvarajased sordid: ´Aamisepp´ (Eesti), ´Gloriosa´, ´Early Onward´, ´Qoya´ jt.
Keskvalmivad sordid: ´Looming´ (Eesti), ´Herko´(Eesti), ´Onward´, ´Lincoln´, ´Ping Pong´jt
Suhkruherned: ´Sugar Snap´, ´Sugar Bod´, Early Dwarf´.
Lugu on algselt avaldatud Maablogis
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta