Kurkum ehk kollajuur on ingveri sugulane, selle juurt kasutatakse enamasti kuivatatuna ehk pulbrina. Värskena hoiustatakse ja kasutatakse kollajuurt ingveri sarnaselt, maitselt on see ingverist magusam. Indias on seda kauni värvuse, erilise aroomi ja vürtsika mekiga vürtsitaime kasutatud juba aastatuhandeid. See on üks tähtsamaid taimi India traditsioonilises meditsiinis ajurvedas, kus kurkumit on kasutatud haavade ja nahaprobleemide ning mitmete teiste tervisehädade ravimiseks.

Kollaseks teeb kurkumiin

Kurkum on väga hinnatud oma tervisele kasulike omaduste tõttu. Kurkumis sisalduval pigmendil kurkumiinil, mis annab taimele sellele iseloomuliku tugeva kollase värvuse, on antioksüdantsed omadused ja põletikuvastane toime. Kurkum tugevdab immuunsüsteemi ja ergutab seedimist ning väidetakse, et kurkumiin suudab pidurdada isegi vähirakkude kasvu.

Värskena kasutatakse kurkumit üsna väikestes kogustes nagu ka ingverit riivituna või hakituna. Värsket kurkumit võib kasutada Aasia toitudes kurkumipulbri asemel, näiteks sobib see suppidesse ja hautistesse, riisi- ja läätseroogasesse, kana- ja kalaroogadesse, köögiviljade maitsestamiseks jne.

Lisa riivitud kurkumit tavalisele kapsa- ja porgandisalatile ning saad põneva ja rõõmsavärvilise roa. Pressi kurkumit koos porganditega hommikuse mahla sisse või leota koos sidruni ja meega vees ning saad kasuliku kurkumitee. 

Vürtsikas jook viiruste hooajaks

Kosutava ja viirustevastase talvise joogi, mida tasub eriti rüübata külmetushaiguse korral, saad kurkumit piimas keetes. Lisa kuumale kurkumipiimale ka teisi vürtse, nt kaneeli ja kardemoni ning magustajaks mett või agaavisiirupit. Kurkumiini imendumist aitab parandada must pipar. 

Kurkumiga tasub köögis toimetada ettevaatlikult, kui sa just ei soovi oma kööki värvida rõõmsalt kollaseks, sest värske kurkum jätab kergesti plekke. Kui see siiski juhtub, aitab plekke eemaldada sidrunimahl. Värske kurkum säilib külmikus paar nädalat, kuid see tasub hoolikalt pakendada.

Kurkum

Kosutav kurkumipiim
Vaja läheb: tavalist või taimset piima, nt mandlipiima, värsket kurkumijuurt (sobib ka kuivatatud kurkumipulber), kaneelikoort, kardemoni, muskaatpähklit, võid ka lisada nelki ja ingverit. 
Valmistamine: haki peeneks või riivi kurkum ning lisa koos vürtsidega piimale. Kuumuta tasasel tulel 10 minutit. Vala tassi ja vajadusel maitsesta mee või agaavisiirupiga.
Toime: Vürtside kuningas kurkum kaitseb ja turgutab keha – puhastab verd, toob leevendust valude korral, aitab ennetada vananemist, leevendab põletikke, kaitseb maksa ja soolestikku, teeb kõhule head, annab sooja ja ergastab vaimu. Maitsvat ja särtsakat kurkumipiima elamust!

Värske kurkum ehk kollajuur on Eestis üsna haruldane, leiad seda Biomarketi kauplustest.