Odrajahust valmistatud karask kuulub Eesti rahvustoitude hulka. Odrajahu on tänapäeval jäänud nisu- rukki- ja kaerajahu kõrval teenimatult tagaplaanile. Oder sisaldab B-rühma vitamiine (sh foolhapet) ning E-vitamiini, samuti aitab oder alandada kolesteroolitaset ning tekitab pikaks ajaks täiskõhutunde. Poodidest leiab ka mahemärgiga eestimaist odrajahu, millest saab küpsetada imemaitsvat ja tervislikku karaskit.
- Toit ja aiandus
- Aet Trisberg, Bioneeri vabatahtlik
- 11. oktoober 2012
Karaski valmistamine on oluliselt lihtsam ja vähem aeganõudev kui leiva valmistamine ning üldiselt ei saa karaski tegemises ka ebaõnnestuda.
Karask on hea alternatiiv leivale, saiale või sepikule - maitseb hästi koos külma võiga.
Karaskit võib küpsetada lamedana ahjuplaadil või madalas vormis, samuti saab karaskit küpsetada kõrgemas leivavormis.
Ahjuplaadi-suurune karask:1 suur vabaltpeetava kana muna Karaskile võib lisada ka: |
Klopi muna kergelt lahti, lisa sool, suhkur, õli ja keefir. Sega sooda odrajahuga ning puista pidevalt vispliga segades vedela massi hulka.
Soovi korral lisa ka köömneid, pähkleid, seemneid või kuivatatud puuvilju/marju.
Kui soovid karaskitainasse lisada kohupiima, sega see esimeses etapis muna ja keefiri hulka.
Kalla karaskitainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 200 kraadises ahjus 40-45 minutit.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta