Eelmisel nädalal mõõtsid ligi 80 koolisööklat üle Eesti tekkinud toidujäätmete kogust. Neljandat aastat järjest toimunud kaalumine näitas, et väga paljudes piirkondades vähenevad toidujäätmete kogused aasta-aastalt. Selle aasta keskmine äravisatud toidu hulk oli mõõtmise nädalal õpilase kohta 19 grammi päevas.

Daily kaubamärgi all koolitoitu pakkuva Baltic Restaurants Estonia tegevjuhi Aaro Lode sõnul näitas tänavune toidujäätmete kaalumise aktsioon, et väga paljudes piirkondades on tulemused möödunud aastaga võrreldes paremad.

„Me jätkuvalt näeme, et kiputakse toitu järgi jätma, kuid kui sellele pidevalt tähelepanu pöörata, siis olukord muutub. Koolid tulid igati vahvalt taas kaasa ning see, et õpilased kooliseinal nägid oma igapäevaselt ära visatava toidu kogust, tekitas samuti huvi ja hasarti olla üha eeskujulikum. Toidust räägiti mitmel pool ka tundides, joonistati plakateid ja koolisööklates tuletati meelde õige portsjoni võtmist,“ ütles Aaro Lode.

Viljandi kuues koolis oli keskmine äravisatud toidu kogus 15 grammi, Rakvere viies koolis 16 grammi ja Tallinna 21 koolis 17 grammi õpilase kohta päevas.

Kõige vähem toidujäätmeid tekkis kaalumise nädalal Tallinna Tõnismäe Reaalkoolis – 6,6 grammi ühe õpilase kohta päevas. Järgnesid Tallinna Kristiine Gümnaasium ja Tallinna Järveotsa Gümnaasium, kus saadi tulemuseks seitse grammi toidujäätmeid. Kõigi esikümnesse jõudnud koolide tulemused jäid vahemikku 6,6-9,2 grammi.

Tallinna Tõnismäe Reaalkoolis oli õpilastel suurimaks motivatsiooniks igapäevaselt seinale üles pandud tulemused, mis panid lapsi pingutama. Kristiine gümnaasiumis aga mõjus hästi see, kui söökla juhataja ise seisis jäätmete kogumiskoha kõrval ning selgitas, et taldrikule võiks tõsta just nii palju toitu, kui ära süüa jõuab. Teavitustöö tulemusel vähenes reedeks kooli toidujäätmete kogus esmaspäevaga võrreldes kolm korda. „Teavitustöö toimib kõige paremini ja annab silmnähtavaid tulemusi. Kuid seda saab teha vaid koostöös õpetajatega, kes samuti möödunud nädalal klassis toidu teemal aktiivselt rääkisid ning aitasid sööklas teha teavitustööd,“ ütles Tallinna Kristiine Gümnaasiumi söökla juhataja Indrek Kriisa.

Esikümnesse jõudnud Merivälja Koolis toimus aktiivne teavitustöö ning juhataja küsis lastelt, miks nad toitu ära viskavad. Kõige levinumateks vastusteks olid, et võeti liiga palju süüa või sõber-sõbranna juba lõpetas söömise. Samuti tõid õpilased välja, et neil on kiire järgmisesse tundi, mistõttu ei jõuta söögivahetunni jooksul lihtsalt oma sööki ära süüa.

Lisaks Tallinna ja Harjumaa koolidele jõudis esikümnesse ka üks Tartu kool. Hugo Treffneri Gümnaasiumi õpilaste tagasiside oli, et kampaaniat võiks korrata tihedamalt, kuna numbrite nägemine seinal mõjus nii õpilastele kui õpetajatele. See aitas kogu kooliperel teadvustada, kui palju õpilased tegelikult toitu igapäevaselt järgi jätavad. 

Aaro Lode sõnas, et kaalumiste tulemus on väga oluline ja vajalik statistika.

„Me analüüsime tulemused koolide ja piirkondade põhiselt läbi ning saame nende abil anda oma tagasiside ja soovitused nii koolile kui ka kohalikule omavalitsusele koolitoidu paremaks korraldamiseks. Samuti on see väärtuslikuks sisendiks meile toitlustajana, et toiduvalikus teha vajalikke muutusi.“

Eesti suurim koolitoitlustaja Daily kaalus 11.-15. novembril neljandat aastat järjest ligi 80 koolisööklas tekkinud toidujäätmete kogust. Seda tehti keskkonnakuu kampaania raames parandamaks teadlikkust toidukaost ja sellega seonduvast keskkonnahoiust.

Keskkonnakuu raames on õpilastele koolides kättesaadaval harivad teabematerjalid. Lisaks annavad toitlustus- ja keskkonnaeksperdid tasuta veebiloenguid, millest on oodatud osa võtma nii koolipered, lapsevanemad kui ka teised toiduvaldkonnast huvitatud inimesed. 

Fotol: Kõige väiksema toidujäätmete kogusega kooli tunnustati diplomi ja kringliga. Tallinna Tõnismäe Reaalkooli direktorile Andrei Kantele (keskel) andsid diplomi üle Baltic Restaurants Estonia tegevjuht Aaro Lode (paremal) ning Kliimaministeeriumi elukeskkonna ja ringmajanduse asekantsler Ivo Jaanisoo (vasakul).
Fotol: Kõige väiksema toidujäätmete kogusega kooli tunnustati diplomi ja kringliga. Tallinna Tõnismäe Reaalkooli direktorile Andrei Kantele (keskel) andsid diplomi üle Baltic Restaurants Estonia tegevjuht Aaro Lode (paremal) ning Kliimaministeeriumi elukeskkonna ja ringmajanduse asekantsler Ivo Jaanisoo (vasakul).