18. detsembril Põlvamaal ajaloolise Postitee ääres Varbuse Muusikamõisa aidas peetud magusakonkursil “Kuldne Maius 2010” tunnistati kaheksa magusameistri seast parimaks Kolmõ Sõsarõ Hõrgutisõ. Teist aastat korraldatud näitusmüügil “Magus Postitee” hinnati kõrgeimalt seto sõsarate peedi-šokolaadi kooki.
18. detsembril Põlvamaal ajaloolise Postitee ääres Varbuse Muusikamõisa aidas peetud magusakonkursil “Kuldne Maius 2010” tunnistati kaheksa magusameistri seast parimaks Kolmõ Sõsarõ Hõrgutisõ. Teist aastat korraldatud näitusmüügil “Magus Postitee” hinnati kõrgeimalt seto sõsarate peedi-šokolaadi kooki.
- Toit ja aiandus
- MTÜ Varbuse Mõisameeste Selts
- 21. detsember 2010
- Küpsiseid pildistas Katrin Jõgisaar, Bioneer.ee
Ettevõtmise korraldaja Kalev Lindal ütles, et tänavune konkurss oli mullusest erinev, kuna mõõtu võtsid magusameistrid eri valdkondadest. „Magusameistrite jõupingutust hindas laiapõhjaline žürii, mille liikmeks võis saada igaüks. Kokkuvõttes tunnistati võitjaks seekord kõige rohkem tunnustust väärinud osaleja – Setomaalt pärit kolm sõsarat ja nende peedi-šokolaadi kook,“ märkis Lindal. „Ilmselt tegi just peet šokolaadikoogi sees oma töö!“
Kolmõ Sõsarõ Hõrgutisõ nime all pakuvad õed Kerti, Triin ja Kadri Vissel käsitsi valmistatud kondiitri- ja pagaritooteid. Konkursi parimaks tunnistatud tume peedi-šokolaadikook on valmistatud toorkakaost ja speltajahust ning mahlasuse saavutamiseks on lisatud riivitud peeti. Sõsarad ütlesid, et selle šokolaadikoogi eriline hõrk maitse tuleb kõige paremini esile alles kolmandal päeval pärast koogi valmistamist.
Žürii soovis esile tõsta ka tänavusel magusakonkursil “Kuldne Maius 2010” osalenud Chocolaterie de Pierre klassikalist trühvlit ning Berryfarmingu ja Meveda koostöös välja pakutud mett mustsõstraga. Lisaks nimetatud magusameistritele osalesid konkursil ka Werneri kohvik Tartust (marmortort), Restoran Põlva (brandy-pasun), Tamme Pagar (kihiline šokolaadikook), Nondora (kookospallid), Berryfarming ja Meveda (mesi astelpajumüsliga).
Teist korda peetud magusakonkursil “Kuldne Maius 2010” olid jätkuvalt fookuses eksklusiivsed käsitöömaiused, rõhuga šokolaadil ja meel. Magusakonkurss toimus Nigadi-nagadi näärilaada ning mee- ja šokolaaditoodete näitusmüügi “Magus Postitee” raames. Juba teist aastat toimuva sündmuse eesmärgiks on tunnustada nii kohalikke kui kaugema kandi magusameistreid ning pakkuda koostööväljundit Postitee piirkonnale ja kogu Põlvamaale.
Nii näärilaadal kui magusakonkursil olid tähelepanu all naturaalsed ja käsitöönduslikult valminud tooted, sooviga rõhutada toodete ökoloogilise puhtuse, tervislikkuse ja kvaliteedi tähtsust. Laadal sai osta nii kohalike kui kaugema kandi käsitöömeistrite loomingut, osaleda õpitubades ja teha muud põnevat, mida pakkusid Põlva Talurahvamuuseum, Eesti Maanteemuuseum, Hurmioru Selts jt koostööpartnerid Postiteelt.
Ettevõtmine toimus ajaloolise Vana-Võru maantee ehk Postitee ääres asuva kunagise Varbuse mõisa südames. Varbuse Mõisameeste Selts plaanib vanale mõisakompleksile uuesti elu sisse puhuda ja sellest välja arendada omapärase Varbuse Muusikamõisa. Käesolev sündmus oli järjekordne samm säilinud mõisahoonete toomisel avalikku kasutusse.
Postitee ääres jagus laupäeval muudki huvitavat tegemist: Põlva Talurahvamuuseumis Karilatsil oli avatud Jõulupööning, Eesti Maanteemuuseumis sai aga samal ajal osaleda veel viimast päeva programmis „Jõulumaa-jõulutee“.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta