"Täna sööme komme, homme sööme komme, aga mina valin edaspidi midagi tervislikumat kommi asemel“, võtab oma jõulueelse eksperimendi kokku Bioneeri vabatahtlik Helery Homutov.

Olen kindel, et kõikidele tuleb tuttav ette tunne, et kõnnid poes ja mõlgutad mõtteid selle üle, et tahaks midagi head, aga päris täpselt nagu ei tea, mis see hea on. Kõik tundub justkui ahvatlev - kummikommid, krõpsud, küpsised, jäätis… Küllap on see „söödav hea“ igaühe jaoks midagi erinevat. Aga liigagi tihti mõtleme hea all suutäit magusat. Me küll teame, et liigne magus ei mõju hästi kehakaalule ning hammastele, kuid lööme üllatavalt tihti käega ja lubame, et homsest hakkame korralikuks.

Helery HomutovMa ei liigitaks ennast väga suureks maiustajaks. Huumoriga öeldes kaotasid kohalikud kommid oma võlu minu jaoks siis, kui nende ümbrised kiiret avamist pärssima hakkasid. Teiseks olen saanud teada, et suhkrust ja värvainetest pakatavatele maiustustele on  olemas küllaltki head alternatiivid – tervislikud maiustused.

Arvan, et esimene asi, mis paljudele tervislikkusega seoses pähe turgatab on hinnaküsimus. Eeldatakse, et tervislik on liiga kallis. Aga targem on vist mõelda nii, nagu mulle ühest ökopoest öeldi: „Kas siis tervis ei ole teile kallis?“

Selleks, et tervislike maiustuste hingeeluga sinatutvust teha, ostsin endale proovimiseks päevalillemaiustuse batooni (0,34€), paki kuivatatud jõhvikaid (1,14€) ning datleid (0,99€) ja ökopoest õuna-kaneeli-rosinamüsli batooni valges šokolaadis (1,40€).

Esimesena krabistasin lahti paki kuivatatud datleid, mis maitsesid üsna magusalt ning natuke ka kuivalt. Tänu hästiseeduvatele suhkrutele, valkudele, kaltsiumile, fosforile ning B-grupi ja D-vitamiinidele on datlite näol tegu kõrgeväärtusliku dieettoiduga. Lisaks sobivad datlid treeningu järel söömiseks ning kiirendavad aju töövõimet. Kuna värsked datlid säilivad üsna halvasti, siis on need magusad puuviljad kaubandusvõrgus kättesaadavad enamasti kuivatatud kujul.

Mäletan oma lapsepõlvest sünnipäeva, mil laual oli lisaks muule toidule ka kauss jõhvikaid. Mängisime parasjagu mängu, kus kaotaja pidi midagi tegema. Jäin kaotajaks ja üks minu sõpradest vaatas ruttu otsivalt ringi, kuni tema pilk peatus jõhvikatel. Ta ütles mulle: „Sa pead sealt kausist neid kibedaid marju sööma!“ Kui osadele inimestele tundub jõhvikas olevat pigem hapu mari, mida moe pärast ju natuke süüa võib, siis minuga on lood vastupidi. Mu sõber oli väga üllatunud, kui ta sai aru, et kaotaja ülesanne oli mulle hoopiski meeltmööda. Pakk kuivatatud jõhvikaid, mis Bioneeri eksperimendi jooksul ostetud sai, maitsesid hapukas-magusalt ja nende maitse oli üsnagi värske jõhvika sarnane. Lisaks niisama nosimisele võib kuivatatud jõhvikaid lisada ka müslile.

Järgnevalt harutasin kilepaberi lahti päevalilleseemnetest valmistatud batoonilt. Lõin hambad batooni ja mõtlesin, et selle maiustamiseks peavad suus ikka head hambad olema. Batoon kleepus hammaste külge ja selle söömine oli raske. Päevalillemaiustus on hea alternatiiv suurtele magusasõpradele, sest see maitseb ikka õige magusalt.

Viimaseks jätsin õuna-kaneeli-rosinamüsli batooni valges šokolaadis, mis omas lisaks suurepärasele maitsele ka märgist „öko“. Nimelt on toode valmistatud mahepõllumajandusest pärit toorainetest. Antud maiuse leidsin Pärnu ökopoest ning tegu on Karli ja Linda maiustuste hulka kuuluva tootega. Batoon ise oli küll üsna pisike, kuid selle magus maitse ning mõnusalt krõmpsuv müsli ja rosin ei pannud antud ostu kuidagi kahetsema.

Pärast tervislikku maiustamist veendusin, et tervislikke lahendusi maiustamiseks ei pea kaugelt otsima, tuleb lihtsalt fantaasiat kasutada ja poelettidel ringi vaadata.

Kindlasti on tervislike maiustuste valik mitmekesisem mahe- ja ökopoodides. Julgen soovitada nendesse poodidesse minekut ning maiustuste ostmist. Lisaks magusale ostule on ökopoodi külastades garanteeritud, et südametunnistus ei hakka koputama pooltki niipalju, kui oled ära krõbistanud paki kuivatatud jõhvikaid šokolaaditahvli asemel.