Esimene külmpressi magusmandliõli sisaldab rikkalikult looduslikku antioksüdanti E-vitamiini ning monoküllastumata omega-9 rasvhappeid, mis aitavad reguleerida kolesterooli taset veres. Peene ja õrna maitsega õli täiustab salatikastmeid ning annab peene pähklise nüansi ka mitmetele muudele roogadele.

Emile Noëli magusmandliõli on külmpressitud ehk mandleid ei ole õli pressimiseks kuumutatud. Soodsamad rafineeritud mandliõlid on pressitud kuumutades. Kuumutamine küll kiirendab pressimise protsessi, kuid paraku ka hävitab tundliku mandlimaitse ja -aroomi, mida on hästi tunda külmpressi õli puhul. Küll aga taluvad rafineeritud õlid paremini kõrgemaid temperatuure.

Maheda ja võise maitsega, röstitud mandli iseloomuga õli sobib hästi kalaga ja köögiviljadega, püreesuppidega ja kergete vinegrettidega ehk äädikast ja õlist valmistatud kastmetega. Pähklise maitse tõttu kasutatakse mandliõli laialdaselt ka küpsetamisel ja magustoitudes, samuti on see eelistatud õli Aasia toitude retseptides.  

Peene röstitud mandlite maitse tõttu sobib mandliõli eelkõige salatikastmete valmistamiseks, andes salatitele erilise maitsenüansi. Emile Noëli magusmandliõli sobib ka kuumutamiseks, kuid mitte frittimiseks ehk kõrgel kuumusel kuumutamiseks. Keskmisel kuumusel kuumutamiseks sobib õli aga hästi, kuna sellel on oliiviõlile sarnane suitsemispunkt. Mandli peen maitse siiski kuumutamisel ei säili, seega pigem nirista mandliõli toitudele pärast nende kuumutamist. Aurutatud, hautatud või röstitud toitudele niristatud mandliõli muudab roogade maitsed sügavamaks ja toob need paremini esile.

Mandliõlil on mitmeid tervisele kasulikke omadusi – see teeb head südame-veresoonkonnale, sisaldab rohkesti tähtsat antioksüdanti E-vitamiini ja monoküllastumata rasvhappeid – asendamatut omega-9-rasvhapet.

Mandlite peamise tervisele kasuliku toimena on uuringud tõestanud mõju südame-veresoonkonnale. California Davise ülikoolis tehtud uuring näitas, et nii mandlid kui mandliõli aitavad vähendada kolesterooli ja LDL- ehk n-ö halva kolesterooli taset veres.

Mandliõli on üks parimaid E-vitamiini rikkaid toiduaineid. E-vitamiin on võimas antioksüdant, mis kaitseb keha vabade radikaalide toime eest. Need on molekulid, mida seostatakse vananemisega ja mitmete krooniliste haiguste tekkimisega.

Õli sisaldab vähe küllastunud rasvhappeid ning rikkalikult monoküllastumata rasvhappeid. Küllastunud rasvu seostatakse suurenenud südamehaiguste ja teatud tüüpi vähkkasvajate riskiga ning negatiivse mõjuga luude tervisele.

Monoküllastumata rasvhapped domineerivad ka oliiviõlis ning neile omistatakse suur roll Vahemere piirkonna elanike heas tervises. Lisaks südame-veresoonkonna kasulikule mõjule aitavad monoküllastumata rasvhapped hoida tasakaalus ka veresuhkru taset ning ennetada II tüüpi diabeedi tekkeriski. Samuti toidavad ja niisutavad need rasvhapped nahka seestpoolt, aidates hoida selle noore ja ilusana.

Tänu oma viskoossusele on mandliõli suurepärane massaažiõli, mis sobib kõikidele nahatüüpidele. Mandliõli imendub kergesti, pehmendab nahka, tasakaalustab naha niisusetaset ja annab nahale ilusa kuma. Mandliõlil on vananemisvastane toime, seega sobib see hästi kortsude ennetamiseks. Mandliõliga masseerimine aitab leevendada lihasvalu ning kuiva naha sügelust ja ärritust. See on traditsiooniline õli Hiina ja India meditsiinis nahapõletike, näiteks ekseemi ja psoriaasi ravimiseks.

Veel sobib mandliõli hästi juuksemaskideks, niisutades tõhusalt peanahka ja juukseid. Koos jojoobiõliga sobib mandliõli õhukeste ja katkevate juuste tugevdamiseks. Ka on mandliõlist abi kõõma korral. Lisaks on mandliõli hea baasõli eeterlike õlide lahjendamiseks.

Mandliõli tuleks säilitada jahedas ja pimedas, et selle kasulikud omadused säiliksid võimalikult kaua. Avamise järel tuleks õli tarvitada ära paari kuu jooksul.


Artikkel on ilmunud Biomarketi blogis.